Soome arst hoiatab: 5 haigusnähtu, millega peaks kohe arsti poole pöörduma

Soomes on koroonakriisi ajal vähenenud arstivisiitidel käimine. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna tervishoiu peaarst Tapani Hämäläinen loetleb 5 haigusnähtu, mille puhul peaks kohe arsti poole pöörduma.

Need 5 haigusnähtu on Iltalehti andmetel järgmised:

  • tugevad ja ootamatud rinnaku- ja kõhuvalud või peavalu. Samuti sellised valud, mis varem on olnud raskete tervisehädade puhul
  • halvatused, hingamisraskused, teadvuse kaotus ning krambid on need, mille puhul tasub arsti poole pöörduda

Esmaabi number on Soomes 116 117 ja sealt peaks saama abi 75 protsenti soomlastest. Sellelt numbrilt saab teada, kas haigusnähud on sellised, mille puhul peaks arsti poole pöörduma või siis antakse nõu, kuidas haigusnähtusid leevendada.

Abi on soovitav küsida, sest inimesel on sageli ise raske aru saada, milliste vaevustega tuleks arsti poole pöörduda ja millistega mitte. Samuti ei soovitata inimestel oma arstiaegu endal tühistada. Kui vaevusi pole, võib rutiinsed kontrollid vahele jätta, aga soovitav on raviasutusega ühendust võtta. Kui aga esinevad vaevused, siis tuleb igal juhul kontrolli minna.

Ylilääkäri varoittaa: 5 oiretta, joiden takia pitää hakeutua heti lääkäriin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Tapani Hämäläinen kertoo, että perusterveydenhuollon käynnit näyttävät vähentyneen. - Käsitykseni mukaan ne oireet, joiden takia hoitoon ei enää hakeuduta, ovat hyvin laajalta kirjolta. Lähtökohtaisesti henkeä uhkaavat asiat varmaan hoidetaan kuten aiemmin, mutta kiireettömiä ei enää yhtä herkästi, Hämäläinen toteaa. Henkeä uhkaavista oireista on oltava välittömästi yhteydessä hätäkeskukseen.

Kommentaarid
(Külastatud 3,392 korda, 1 külastust täna)