Said kingiks hobuse – kas selle pealt tuleb maksu maksta?

Kui lapsele meeldivad hobused ja näiteks vanavanemad kingivad lapselapsele hobuse, siis võib tekkida küsimus, kas selle pealt tuleb maksu maksta.

Maksujurist Tero Hämeenaho vastas väljaandele TalousTaito nõnda:

Jah peab, kui hobuse ehk kingi väärtus on vähemalt 5000 eurot. Kui lapselapsele on kingitud viimase 3 aasta jooksul veel asju, siis lähevad needki arvestusse selle 5000 euro sisse. Näiteks 1. mail 2020 saadud kingitusega arvestatakse samasse gruppi samalt kinkijalt saadud kingid, mis on tehtud alates 2. maist 2017.

Hobune nagu kõik teised koduloomad on omand. Kui kinkida hobune lapselapsele, siis peab lapselaps sellelt kingimaksu maksma.

Kingimaks arvutatakse kingi väärtuse põhjal, mis oli kingi väärtus kinkimise ajal. Ehk see on kingi turuhind sel ajal. Maksu koha pealt pole vahet, kas osta kõigepealt hobune ja kinkida see edasi või kinkida raha ja selle eest osta hobune.

Kommentaarid
(Külastatud 428 korda, 1 külastust täna)