Rootsi asjatundja karm prognoos: kõik haigestuvad koroonaviirusesse niikuinii

Rootsi emeriitprofessor Johan Giesecke kuulub riigi praeguse koroonastrateegia suurimate toetajate hulka. Tema väitel teevad valesti kõik need, kes viiruse levikut takistavad, sest varem või hiljem haigestuvad kõik niikuinii.

Rootsis on Põhjamaade hulgas kõige rohkem koroonaviirusega nakatunuid, kõige rohkem intensiivravil patsiente ja kõige rohkem koroonasurmasid, samas on tehtud kõige vähem koroonateste. Rootsi koroona-ekspert Johan Giesecke ütles väljaandele Dagens Nyheter antud intervjuus, et koroonaviiruse levikut pole võimalik piirata ja seetõttu on kõik piirangud mõttetud – need lükkavad haigestumist ainult edasi.

Giesecke ütles, et Rootsi olukord on maailma parim. Ta tõi näiteks Uus-Meremaa, kus haigus on tõhusate meetmete tõttu hääbunud. Giesecke märgib, et haigus on võimalik tõesti ära kaotada. Aga mida nad pärast seda teevad, küsib Giesecke selle peale. See tähendab, et kõik, kes reisivad Uus-Meremaale, peavad Aucklandi lennujaamas 14 päeva karantiinis olema. Giesecke väitel võib efektiivse ravi või vaktsiini tulek võtta aastakümneid.

Emeriitprofessor Johan Giesecke ütles, et haiguse vastu on end põhimõtteliselt võimatu kaitsta. „Kõik haigestuvad. Saame selle haiguse varem või hiljem. Haiguse levikut ei saa pidurdada ja see nõuab samapalju inimelusid igal pool maailmas,” märgib Giesecke.

Euroopa haiguste kontrollikeskuse ECDC andmetel oli Rootsis reedel 29,9 koroonasurma 100 000 elaniku kohta, Taanis oli 8,9, Soomes 4,6, Norras 3,9 ja Islandil 2,8.

Giesecke ütles, et ta saab aru, et inimesed ei taha aastat ära oodata, et koroonasurmade andmed oleks võrreldavad, aga seda peab tegema. Soome kohta ütles Giesecke, et Soomes on õnnestunud haigus summutada, aga ta rääkis terviseameti juhi Mika Salmineniga, kes oli öelnud, et soomlased on haiguse suhtes vastuvõtlikumad sügisel. Samuti kardetakse piirangute kaotamist. Siis hakkab inimesi surema, märkis Giesecke. Ta lisas, et Soome püüab Rootsis koroonasurmade osas kinni ning sama juhtub Taani ja Norraga.

Giesecke võrdleb eri maade koroonapiiranguid termostaadi reguleerimisega. Tema väitel teeb Soome seda vähemalt aasta aega. „Need riigid, kus on olnud palju piiranguid ja nakatumiste hulk väike, saavad oma koroonasurmad sügisel, talvel või järgmisel aastal, olenevalt sellest, mismoodi nad termostaati reguleerivad. Selle poliitikaga, mis mitmetel riikidel praegu on, võivad nad termostaati reguleerida meie elupäevade lõpuni,” ütles Giesecke.

Soome terviseameti juht Mika Salminen ütles Iltalehtile, et isegi kui piiranguid kaotatakse, on kavas Rootsi koroonasurmade arvu vältida.

Praegu 70-aastane Johan Giesecke oli Rootsi peaepidemioloog aastatel 1995–2005. Ta on Maailma Terviseorganisatsiooni WHO nõunik.

Sju dygn då Norden valde olika vägar – DN.SE

Tre månader in i covidutbrottet utmärker sig Sverige bland de nordiska länderna på punkt efter punkt. Betydligt fler har hittills dött och intensivvårdats. Sverige har också testat en mindre andel av befolkningen för covid-19 än något annat nordiskt land. Danmark har testat drygt 2,5 gånger fler, i relation till befolkningens storlek.

Kommentaarid
(Külastatud 5,142 korda, 1 külastust täna)