Paha lugu: Soome noored eirasid koroonanõudeid, mistõttu võidakse nüüd piiranguid taas karmistada

Soome noored eirasid nädalavahetusel koolide lõpetamise ajal koroonaga seotud ohutusnõudeid, mistõttu võidakse piiranguid karmistama hakata.

Ohutusnõudeid eirati laupäeval näiteks Helsingis Koffi pargis. Seal oli volbrimeeleolu ja tunne, nagu poleks mingit koroonat enam olemas, vahendab Ilta-Sanomat.

Pealtnägijate väitel olid inimesed teineteisele väga lähedal ning mingitest hoiatustest ei hoolitud. Helsingi ülikooli viroloogia professor Kalle Saksela ütles, et selline asi pole üldse hea.

Professori väitel jälgitakse nüüd Soomes nakatumise kordajat R0 ja kui see hakkab tõusma, siis hakatakse piiranguid uuesti karmistama. Väga karme piiranguid ei kannatanud Soome ühiskond välja, aga kui nakatumiste arv hakkab tõusma, siis hakatakse piiranguid vähehaaval uuesti karmistama.

R0 on number, mis näitab, kui paljusid teisi inimesi üks nakkusega isik edasi nakatab. Kui R0 on alla 1, siis nakatab iga nakkusekandja vähem kui ühte inimest ja epideemia vaibub. Näiteks Saksamaal kerkis R0 hüppeliselt pärast piirangute leevandamist. Kui see oli enne 0,65, siis kerkis 1,1 peale vahetult pärast leevandamist, vahendab Deutsche Welle.

Helsingist on juba varasemast teada üks juhtum, kus nakatumised said alguse värske õhu käes pargis. Teadaolevalt oli tegemist sellesama Koffi pargiga, kus üks nooruk nakatas pikniku käigus nelja teist inimest.

Nuoriso unohti koronaohjeet juhlahumussa – virologi näki kuvat: “Rajoituksia voidaan mahdollisesti kiristää”

Koulujen päättäjäisissä unohdettiin välillä koronaviruksen leviämisen varalta annetut ohjeet. IS:n haastatteleman virologin mukaan lähikontaktien välttämisestä ei välitetty. Koulujen päättäjäisiä juhlittiin lauantaina Suomessa välillä varsin ruuhkaisissa joukoissa. Tästä kertovat esimerkiksi kuvat Helsingin Koffin puistosta. – Siellä oli sinänsä iloisen näköistä juhlintaa ja vapputunnelmaa. Mikään muu siinä ei olisi ollut outoa kuin se, että nyt ollaan kuitenkin koronan keskellä.

Kommentaarid
(Külastatud 5,200 korda, 1 külastust täna)