Ootamatu avastus: tegelikult on Soome piir kogu aeg lahti olnud ja välismaalt tulijatele on karantiin soovitus, mitte kohustus

Soomes on ootamatult avastatud, et tegelikult on piir kogu aeg lahti olnud. Põhiseaduse järgi on Soome kodanikel õigus piiri ületada, millal nad tahavad ja seda ei piira ükski eriolukord.

Need, kes seda teavad, on üle piiri saanud, see puudutab eriti Rootsit, kus elab palju Soome kodanikke. Seda peab ise teadma, sest ametivõimud sellest ei räägi, vahendab Yle.

Soome valitsus ja piirivalve pole selgitanud põhiseaduse 9. paragrahvi, mille kohaselt on soomlasel õigus oma maale tulla ja sealt lahkuda, millal ta iganes soovib. Ükski eriolukord seda põhiseaduse sätet muuta ei saa.

Samas aga on Soomes olnud mitmeid juhtumeid, kus Soome kodanikke on piirilt tagasi saadetud. Seega on piirivalve käitunud seadusevastaselt.

Tampere ülikooli teadlane Johanna Vuorelma ütles, et tegelikkuses on Soome piir kogu aeg lahti olnud, olenemata sellest, mida poliitikud räägivad. Kuuldes piiril toimunust ütles Vuorelma, et poliitikud on kogu aeg kinnitanud, kuidas nad talitavad vastavalt seadustele, aga piiri peal toimuv pole sellega kooskõlas.

Vuorelma ütles, et demokraatlikus riigis on ennekuulmatu, et inimesed on pandud arvama, et piir on kinni, kuigi ta seda pole.

Ida-Soome ülikooli kriminaal- ja protsessiõiguse professor Matti Tolvanen ütles, et teine näide Soome valitsuse segasest informeerimisest on see, et välismaalt Soome tulijatele tutvustatakse karantiini kui nõuet, aga tegelikult on see vaid soovitus. Karantiini kohustuse saab määrata vaid terviseametkond.

Helsingi ülikooli õigusteaduse professor Tuomas Ojanen märgib samuti, et segadust tekitavat informeerimist on väga palju. Juhised ja soovitused kõlavad sageli nagu käsud ja keelud. Probleem on ka see, et ametivõimud on kehtestanud palju piiranguid, aga jätnud tähelepanu alt välja inimeste õigused, mida pole keegi ära võtnud.

Soomes on näiteks räägitud soome meedikute Rootsis käimise keelustamisest, kuigi selleks pole mingit õiguslikku alust. Imestust tekitab asjatundjates asjaolu, et selline seaduste jalge alla tallamine toimub Soomes kui demokraatlikus riigis. Kui soomlasi on piiril tagasi saadetud, on käitutud seadusevastaselt. Soome inimõiguste professor Martin Scheinin on teinud asja kohta kaebuse õiguskantslerile.

Professor Scheinin kirjutab Põhiseadusblogis, et valitsus saab kehtestada ajutise piirikontrolli, aga inimeste liikumist piirata ei saa, nagu seda on tehtud.

Toisin kuin poliitikot ja viranomaiset viestivät, rajat eivät olekaan kiinni – politiikan tutkija: “Jos on käännytetty Suomen kansalaisia, on toimittu lainvastaisesti”

Rajan yli ovat päässeet kulkemaan vapaasti Suomen kansalaiset, jotka tietävät perusoikeutensa ja ilmaisevat ne selvästi. Viranomainen ei asiaa omatoimisesti kerro. Rajavartiosto on käännyttänyt länsirajan yli pyrkiviä suomalaisia vastoin perustuslakia. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona. Asia on akuutti juuri länsirajalla, sillä esimerkiksi Haaparannan 9600 asukkaasta 30-40 prosenttia on Suomen kansalaisia.

Kommentaarid
(Külastatud 7,326 korda, 1 külastust täna)