Nõustaja: Soomes tööl käivad eestlased saavad koroonakriisi ajal üha enam petta

Koroonakriisi ajal on Soome tööandjad hakanud Eestist tööjõudu palgates rohkem reegleid rikkuma ja seadustest mööda hiilima. Eriti haavatavas olukorras on Soomes töötavad eestivenelased, kes ei oska soome keelt ega tunne seadusi.

Soomes on tööl erinevatel andmetel kuni 100 000 Eesti inimest. Paljud ei ole endale aga selgeks teinud Soome seadusi ja tööandjad kasutavad seda ära. Soomes töötavaid eestlasi juriidiliselt nõustav Leeda Ennok näeb seda iga päev. Tema sõnul on koroona ajal olukord isegi hullemaks läinud, vahendab ERR.

„Märtsikuust saadik on olnud probleeme sellega, et tööandja saadab töötajad koju, sest tööd pole anda, ning lõpetab lepingud päevapealt – see on Soomes täiesti ebaseaduslik. Paljud tööandjad ei väljasta ka sundpuhkusele saatmise õiendeid ja inimesel pole võimalik end töötuna arvele võtta ega mingisugust abiraha saada,” kirjeldas Ennok.

Ennok rõhutab, et nii sundpuhkusele saatmise kui töölepingu lõpetamise kohta tuleb kindlasti dokumenti nõuda. Eestivenelased on haavatavamas olukorras. „Paljud ei valda seda keelt, nad ei tunne seadusi ega oska kellegi poole pöörduda,” nentis Leeda Ennok.

Kommentaarid
(Külastatud 2,503 korda, 1 külastust täna)