Minu lastega ei mängita vene ruletti – soome vanemad räägivad, miks nad ei saada lapsi kooli isegi siis, kui koolid avatakse

Soome valitsuse otsus avada koolid kaheks nädalaks enne suvepuhkust tekitab lapsevanemates vastakaid tundeid. Osa vanemaid ei kavatse lapsi kooli saata.

Soome valitsus otsustas koolid avada 14. mail ja kaugõpet enam ei korraldata. Paljud vanemad aga oma lapsi enne suvepuhkusi kooli ei lase, vahendab MTV.

Imatras elav nelja põhikoolis käiva lapse ema Satu rääkis, et koduõpe on turvalisem kui et lapsed lähevad kooli, kus on koos 900 last. Turvalise vahemaa hoidmine nii suure õpilaste hulga juures pole võimalik.

Pere võttis lapsed koolist ära juba enne, kui valitsus otsustas koolid kinni panna. Pere kahte nooremat on vanemad ise õpetanud. Teismelised on olnud kaugõppes. Lastele kaugõpe meeldib ja nii jätkatakse kuni õppeaasta lõpuni.

Lapsevanemad leiavad, et valitsuse ja terviseameti otsused on vastukäivad. Suured üritused on keelatud, aga 900 õpilasega koolid avatakse. Samuti ei saada aru, miks palju väiksemaid söögikohti ei saa avada, aga koolide avamine on ok. Lapsevanemate väitel pole praegused uuringuandmed piisavad tõendid selle kohta, et lapsi võiks kooli saata. Haiguse ja selle nakatumisvõime kohta ei ole veel piisavalt teavet.

Vanemad pole nõus sellega, et lapsi kasutatakse nii ohtliku haiguse puhul katsejänestena. Vanemad küsivad, kuidas Soome valitsus midagi nii hirmsat üldse suudab korraldada.

Valitsuse otsus tugineb terviseameti hinnangule, mille kohaselt on koolis käimine turvaline, kui järgitakse vastavaid korraldusi. Soomes on praegu teadaolevalt nakatunud koroonaviirusega üle 200 alla 16-aastase lapse, aga keegi neist pole sattunud haiglasse. Terviseamet põhjendab oma hinnangut sellega, et koroona rasked haigusjuhtumid on lastel väga harvad. Samas aga ei tohi lapsed haigena kooli minna. Kui lapsel ilmnevad haigusnähud koolipäeva ajal, siis ta eristatakse ja oodatakse tervisekeskuse juhiseid.

Riskigruppi kuuluvate laste koolimineku otsused tehakse igaühe kohta eraldi. Muud suunised on vahemaa hoidmine, füüsiliste kontaktide vältimine ja kätehügieeni järgimine. Rahvusvaheliste uuringute järgi põevad lapsed koroonaviirust kergemini. Taanis on pärast koolide avamist nakatumine koroonaviirusega kasvanud, aga kasv pole olnud seni veel suur.

Terviseameti põhjendused ja teiste riikide kogemus aga kõiki vanemaid ei veena. Paljud pered oma lapsi sel õppeaastal enam kooli ei saada ja sama võidakse teha järgmisel õppeaastal. Vanemad kavatsevad lapsi kodus õpetada niikaua, kuni viirus levib. Üks Vantaa ema ütles, et tema oma lastega vene ruletti mängida ei lase.

Soomes on kõigil lastel koolikohustus, aga koolis kohal käima ilmtingimata ei pea. Seda, kas õppetöö toimub koolis või kodus otsustab lapse hooldaja. Selleks piisab, kui hooldaja teatab sellest koolile. Kui hooldaja rikub lapse õppekohustuse nõudeid, võidakse teda trahvida.

Koolide endi töötajad on samuti koolide avamise vastu. Näiteks haridustöötajate ametiühing on koolide avamise vastu, kuna ohtu pannakse kooli personali tervis. Küsitluse järgi pooldab 80 protsenti Soome koolidirektoritest kaugõppe jätkamist kuni õppeaasta lõpuni.

Kommentaarid
(Külastatud 2,435 korda, 1 külastust täna)