Luureraport: Hiina koroonalaboris toimus midagi 6-11. oktoobrini 2019

USA ja Briti luureasutuste raporti kohaselt toimus Hiinas Wuhanis viroloogia instituudis midagi 2019. aasta 6-11. oktoobrini.

Luureasutused võrdlesid mobiilside kasutust ja leidsid, et viroloogia instituudis polnud mobiilside kasutust 7-24. oktoobrini 2019. aastal. Enne seda oli mobiilikasutus tavapärane, vahendab NBC News.

Need andmed ei viita otseselt sellele, et viirus oleks sel ajal laborist välja pääsenud, aga midagi sel ajal viroloogia instituudis juhtus. Kui aga instituut suleti võimaliku viiruse lekke tõttu, siis annab see aluse arvata, et koroonaviirus pääses lahti Hiina laborist.

Mitmed teadlased seda versiooni ei usu, vaid leiavad, et viirus kandus inimesele loomadelt Wuhani kalaturul. See on olnud Hiina ametlik versioon ja sellel seisukohal on olnud ka Maailma Terviseorganisatsioon WHO.

Hiinas on esimene info koroonaviiruse kohta 17. novembrist, aga arvatavalt levis viirus juba varem, sest Prantsusmaale oli viirus jõudnud juba detsembris.

USA president Donald Trump on öelnud, et on näinud usaldusväärseid tõendeid, mille kohalselt pääses viirus lahti Hiina laborist. Hiina on labori-versiooni kogu aeg eitanud. Samas on Hiina infot koroonaviiruse puhangu kohta algusest peale kinni mätsinud.

Report says data suggests shutdown at China lab, but experts skeptical

WASHINGTON – A private analysis of cellphone location data purports to show that a high-security Wuhan laboratory studying coronaviruses shut down in October, three sources briefed on the matter told NBC News. U.S. spy agencies are reviewing the document, but intelligence analysts examined and couldn’t confirm a similar theory previously, two senior officials say.

Kommentaarid
(Külastatud 2,653 korda, 1 külastust täna)