Kole: Peterburi suures hooldekodus haigestusid koroonasse pooled elanikud

Peterburi suures, 1020 elanikuga psühhoneuroloogilises hooldekodus haigestusid koroonasse 411 elanikku. Seal elavad nii vanurid kui vaimse arengu häiretega inimesed.

Lisaks on tuvastatud viirus hooldekodu 56 töötajal. Töötajatest on tervenenud 20, klientidest 70, vahendab Fontanka.

Koroonaviirus jõudis hooldekodusse tõenäoliselt linna haiglatest, kus elanikud vahepeal ravil käisid. Nad saadeti haiglatest hooldekodusse, kui koroonaviirus linna jõudis ning haiglad tühjaks tehti. Hooldekodu elanikke enne haiglatest tulekut ei testitud.

Esimesed nakatumised olid hooldekodus aprilli keskel, alates sellest ajast on hooldekodu karantiinis. Kehvemas olukorras patsiendid viidi kiirabiga linna haiglatesse või Lenekspo messikeskusse loodud koroonahaiglasse. Leebemate haigusnähtudega inimesed jäid hooldekodusse.

Viirus levis hooldekodus kiiresti, kuna nii elanikud kui töötajad puutusid tihedalt kokku. Ühes toas elab 16 inimest. Koroonaga nakatunud inimesi ei eraldatud teistest, vaid kõik olid läbisegi koos. Töötajad pandi koos elanikega karantiini, aga neil polnud piisavalt kaitsevahendeid. Üks töötaja rääkis, et saadi vaid puuvillaseid maske ja kindaid, üks mask oli ette nähtud terveks päevaks.

Hooldekodu juhataja Ivan Verjovkini väitel polnud võimalik haigeid teistest eraldada. Hooldekodul polnud selleks õigust, vastava otsuse sai teha vaid linna peaarst. Enamusel koroonapatsientidest on leebed haigusnähud ja mõnedel pole üldse haigusnähtusid. Verjovkini väitel pole suur nakatumine üllatav, kuna ühes toas on koos 16-17 inimest. Tema väitel oleks tulnud sellised hooldekodud juba ammu likvideerida, kuna need on ehitatud vana malli järgi.

Peterburi psühhoneuroloogilistes hooldekodudes elab kokku üle 6100 inimese, kellest pooled on kolmes suures hooldeasutuses. Kitsastes oludes levivad haigused nagu koroona väga kiiresti. Peterburi hooldekodudes on tuvastatud kokku 450 koroonaga nakatumist, kellest valdav enamus on hooldekodus nr 10. Suured hooldekodud linnas on nõuka aja pärand.

Soome Peterburi konsulaadi info kohaselt on Venemaal pööratud hooldekodudele ja üldse tervishoiule vähe tähelepanu, kuna raha läheb relvastuse ja julgeolekuasutuste peale. Nüüd on hakatud hooldekodudest elanikke evakueerima väiksematesse kohtadesse, samuti on sugulased neid oma kodudesse viinud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,701 korda, 1 külastust täna)