Kela maksis toimetulekutoetuse otse üürileandjale, aga see on ebaseaduslik

Parlamendi õigusvolinik otsustas, et sotsiaalkindlustusamet Kela maksis alusetult kliendi toimetulekutoetuse otse üürileandjale 2019. aasta suvel ja sügisel.

Klient oli püüdnud Kelale mitmel korral märku anda eksliku tegevuse kohta, aga raha liikus sellele vaatamata üürileandja kontole, vahendab Iltalehti.

Seaduse järgi makstakse toimetulekutoetus Soomes täies ulatuses selle taotleja kontole ja see on mõeldud pere elatamiseks, on märgitud õigusvoliniku otsuses.

Toimetulekutoetust võidakse maksta ka kellelegi teisele kui taotlejale, aga siis peab see olema põhjendatud. Seda kaalutakse siis, kui toetuse saaja ei suuda oma eluga ise toime tulla. Sellisel juhul võib toetuse maksta otse üürileandjale.

Antud juhul aga polnud tegemist millegi taolisega, et toetuse saaja oma eluga hakkama ei saaks. Klient andis teada, et kõik üürid on õigeaegselt makstud. Kliendile määrati toimetulekutoetus ja klient andis teada, et ei soovi, et see kantakse üürileandja kontole.

Otsuse kohaselt on Kela liigselt sekkunud isiku eraellu, kui üürileandjale edastati infot kliendi sotsiaaltoetuste kohta. Kela on oma tegevusega kahjustanud kliendi õigusi. Kela on oma eksliku tegevusega põhjustanud kliendile vaeva ja muret.

Kela on viga tunnistanud ja vabandab kliendi jaoks kahjuliku tegevuse pärast.

Kela maksoi toimeentulotuen suoraan vuokranantajalle – oikeusasiamies: “Lainvastainen menettely”

Kelan asiakas oli ilmoittanut toimeentulotuen virheellisestä maksamisesta useaan otteeseen. Eduskunnan oikeusasiamies on tehnyt ratkaisun tapauksessa, jossa Kela maksoi perusteetta asiakkaansa toimeentulotuet suoraan tämän vuokranantajalle kesällä ja syksyllä 2019. Asiakas oli yrittänyt ilmoittaa virheellisestä toiminnasta Kelalle useaan otteeseen, mutta kuukausi toisensa perään rahat siirtyivät asiakkaan tilin sijasta suoraan vuokranantajan tilille.

Kommentaarid
(Külastatud 1,311 korda, 1 külastust täna)