Kas rikud üürnikuna enda teadmata üüri tingimusi – üks eksimus on levinud viimasel ajal

Soome väljaanne Ilta-Sanomat on loetlenud põhilised vead., mis üürnikud teevad ja mis võib endaga tuua kaasa probleeme.

Üürnikke esindava ühingu Vuokralaiset ry juht Anne Viita märgib, et enamus eksimustest pole tahtlikud. Peamine eksimus on see, kui omanikult luba küsimata korteris seinu värvitakse. Paljud üürnikud pole teadlikud, et ilma omaniku loata seinu värvida ei tohi.

Paljud üürnikud arvavad, et kui värvimine oli eelmises korteris lubatud, siis võib seda teha ka uues korteris. Värvimise osas tuleb aga iga uue üürilepingu puhul uuesti kokku leppida.

Halb on asja juures see, et isegi kui seinad on ilusti värvitud, võib omavoliline värvimine kaasa tuua hüvitise nõude. Omanikule ei pruugi näiteks meeldida uus värvitoon.

Samuti peavad üürnikud jälgima, et ei võtaks enda peale kohustusi, mida üürilepingus pole märgitud ja mis on üürileandja kohustused. Näiteks ühistuga seotud kohustused.

Paljud üürnikud ei tea kas seda, mida peetakse üüriperioodist ja korteri seisundist tulenevalt loomulikuks kulumiseks. Vahel kukub maha potikaas, mis jätab põrandale jälje. Kui üürileping on kestnud lühikest aega ja korter on uus, siis võib nõuda selle jälje parandamist. Kui aga põrandal on 30 aastat vana põrandakate, siis pole vaja seda parandada.

Üürnik peab suurematest kahjustustest koheselt üürileandjale teada andma, mitte alles üüriperioodi lõppedes.

Varsti on käes suvi ja inimesed veedavad rohkem aega rõdul. Seal tuleb aga tähele panna, et ei häiritaks teisi. Muusikat on parem kuulata klappidega, et teisi mitte häirida. Muusikat võib kõvemini lasta ühe pala, aga mitte nii, et vali muusika mängib õhtu otsa.

Üks suuremaid probleeme on korterites suitsetamine. Tavaliselt tekivad probleemid siis, kui tulevad uued naabrid, kes pole suitsetamisega harjunud. Samas tuleks asjad lahendada viisakalt. Kui naabri suitsetamine häirib, tuleks sellest mõista anda.

Teine probleemide allikas on rõdul grillimine. Viimasel ajal on seda probleemi aga jäänud vähemaks. Grillimise puhul tuleks kasutada majaühistu grilli ja jälgida distantsi teiste elanikega.

Rikotko tietämättäsi vuokra-asunnon sääntöjä? Asiantuntija on huomannut yhden yleisen mokan yleistyneen viime vuosina

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita listasi vuokralla asuvien yleisimmät tahattomat virheet. Kerroimme muutama viikko sitten huonosti tehdyistä muuttosiivouksista. Kuvia katsellessa kenellekään ei jää epäselväksi se, että kyse on ollut laiskuudesta ja tahallisuudesta. Aina vuokralaisten virheet eivät kuitenkaan ole tahallisia. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita nimittäin kertoo, että vuokralaisten yleisimmät sääntörikkomukset ovat usein tahattomia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,128 korda, 1 külastust täna)