Karmid numbrid: välismaalased panevad Soomes toime üha enam vägistamisi, osakaal juba 38 protsenti

Soome 2019. aasta numbritest selgub, et üle kolmandiku ehk 37,6 protsenti kahtlusalustest vägistamistest panid 2019. aastal toime välismaalased.

Statistikaameti andmetel pandi Soomes 2019. aastal toime 1056 vägistamist. Neist välismaalaste toime panduid oli 397. Tegemist on selliste kuritegudega, mis on läbi uuritud ja mis on jõudnud süüdistuse esitamiseni, vahendab Iltalehti.

Vägistamiste arv kasvas 2019. aastal hüppeliselt. Aasta varem 2018. aastal oli vägistamisi kokku 790 ja neist välismaalaste osa 27,0 protsenti. 2017. aastal olid vastavad numbrid 938 ja 30,3 protsenti ning 2016. aastal 826 ja 29,2 protsenti.

Lastevastaste seksuaalkuritegude puhul on pilt sama mis vägistamiste puhul, kahtlusaluseid juhtumeid oli eelmisel aastal 1138 ja välismaalaste osakaal 26,9 protsenti. 2018. aastal oli välismaalaste osakaal lastevastastes seksuaalkuritegudes 19,0 protsenti.

Välismaalastest panid kõige enam vägistamisi toime iraaklased, kokku 114 juhtumit. Iraaklaste osakaal kõigist vägistamistest oli eelmisel aastal 10,8 protsenti. Iraaklastele järgnesid päritolu järgi Afganistan (60 juhtu), Iraan (25), Somaalia (24), Eesti (20) ja Maroko (15).

Statistikaameti andmetel on tegemist välismaalasga, kui isiku mõlemad vanemad on sündinud välismaal. Soomlasega on tegemist, kui üks või mõlemad vanemad on sündinud Soomes. Topeltkodakondsusega isikud, kellel on üks kodakondsus Soome oma loetakse soomlasteks.

Välismaalaste osakaal seksuaalkuritegudes on palju suurem kui nende osakaal kõigis kuritegudes. Kokku registreeriti Soomes eelmisel aastal 300 371 kuritegu, millest välismaalaste osa oli 34 300 ehk 11,4 protsenti.

Välismaalaste osakaal vägistamistes on palju suurem kui soomlastel. Vahe on võrreldes soomlastega 8-kordne. Osalt tuleb see asjaolust, et välismaalased on nooremad. Noored aga panevad toime rohkem kuritegusid. Mõne rahvusgrupi puhul on rohkem mehi. See kõik aga ei seleta täielikult suurt erinevust. Kõrgeim on kuritegevuse tase Aafrikas ja Lähis-Idas sündinud meestel, kes panevad vägistamisi toime lausa 17 korda rohkem kui soomlased. 2014. aasta uuringu järgi oli Aafrika ja Lähis-Ida meeste vahe soomlastega 10-kordne.

Tilastokeskus: 38 prosentissa raiskausrikoksista epäiltynä tekijänä ulkomaalainen vuonna 2019

Reilussa kolmanneksessa, 37,6 prosentissa, viime vuonna tehdystä raiskauksesta oli epäiltynä ulkomaalainen, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreesta rikos- ja pakkokeinotilastosta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna 1 056 raiskausrikosta. Niistä ulkomaalaisten tekemiksi epäiltiin 397 rikosta. Tilastokeskus julkaisee tietoja vain selvitettyihin rikoksiin syylliseksi epäillyistä. – Esitutkintaviranomainen kirjaa rikoksen selvitetyksi, kun esitutkinnan katsotaan valmistuneen ja juttu voidaan siirtää syyttäjälle syyteharkintaan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,108 korda, 1 külastust täna)