Karm koroona-elu Rootsis: hooldekodudes haigestunud vanureid haiglasse ei saadeta

Rootsi naine räägib BBC-le, et tema eakas isa sai hooldekodus oma surmapäeval ainult morfiini. Lisahapnikku ei antud ja arst mehe juures ei käinud.

Gävle hooldekodudes töötanud Latifa rääkis, et töötajatele anti korraldus, et koroonahaigeid patsiente haiglasse ei saadeta. Mitte kedagi haiglasse ei saadetud, isegi siis, kui hoolealused olid vaid 65-aastased ja neid oleks saanud päästa. Inimesed lämbusid surnuks. Seda kõike oli väga kole kõrvalt vaadata.

Latifa töötab nüüd Stockholmi haiglas. Seal on ta saanud aru, et eakaid patsiente teadlikult haiglasse ei võeta. Haiglas on sees enamasti noored patsiendid, kes sündinud 1970ndatel, 1980ndatel ja 1990ndatel aastatel.

Rootslanna Lili rääkis BBC-le, et tema isa suri koroonaviiruse tagajärjel Stockholmi põhjaosas asuvas hooldekodus. Arst teda surmapäeval vaatamas ei käinud. Hooldaja rääkis, et isa oli saanud surmapäeval morfiini, aga talle ei antud lisahapnikku ja keegi kiirabi ei kutsunud. Ta suri üksi. Tütar peab seda ebaõiglaseks.

Üks tundmatuks jääda soovinud meedik rääkis, et teda ei kutsutud kordagi välja hooldekodusse, kuigi teeb koroonakriisi ajal ületunde.

Rootsi intensiivravi ekspert Mikael Fjällid ütles, et paljude inimeste elusid saaks päästa, kui haiglatesse võetaks rohkem inimesi ja hooldekodudes antaks inimestele hapnikku. Praegu tohivad hapnikku anda vaid koroonale spetsialiseerunud meedikud.

Rootsi keelas külastused hooldekodudesse alates 31. märtsist. Paljud lähedased ja hooldajad on rääkinud, et kaitsevahendid võeti kasutusele liiga hilja. Kriisi algul käisid paljud haigusnähtudega hooldajad tööl edasi. Kritiseeritud on sedagi, et hooldajad ei tohi anda klientidele lisahapnikku ilma arsti vastava nõusolekuta.

Austraalia väljaande news.com.au andmetel löödi Rootsis tänavu aprillis viimase 27 aasta surmarekord. Rootsis suri tänavu aprillis kõige rohkem inimesi kuu lõikes alates 1993. aastast. Tänavu aprillis suri Rootsis 10 458 inimest ja 1993. aasta detsembris 11 057 inimest. Austraalia väljaanne kirjutab, kuidas Rootsis on kogu kriisi ajal aetud „vastutustundliku käitumise poliitikat”, kus inimestel on lubatud käia söögikohtades ja tööl. Inimestel on soovitatud hoida vaid distantsi.

What’s going wrong in Sweden’s care homes?

More than half of elderly Covid-19 victims in Sweden have died in care homes. Some healthcare workers believe an institutional reluctance to admit patients to hospital is costing lives. Lili Perspolisi’s father, Reza Sedghi, was not seen by a doctor on the day he died from coronavirus, at his care home in northern Stockholm.

Kommentaarid
(Külastatud 1,803 korda, 1 külastust täna)