Island seljatas koroonaviiruse ja räägib nüüd, kuidas see õnnestus – kasutati vanu ära proovitud vahendeid

364 000 elanikuga saareriik Island on koroonaviiruse esimese laine summutanud. Islandil on veel 18 haiget ja mitu päeva pole tuvastatud ühtegi uut nakatumist.

Samas on Islandi tulevik ebakindel, kuna majandus sõltub turismist ja pole teada, millal riigi saab turistidele avada, vahendab Helsingin Sanomat.

Islandi terviseameti direktori asetäitja Kjartan Hreinn Njálsson ütles, et pole täpselt teada, millised meetodid aitasid haigusest lahti saada. Üks võimalikke tegureid on testimine ja nakatunute jälitamine. Islandil on testitud rohkem kui teistes riikides.

Kjartan ütles, et Islandil tehti seda, mida sajandeid on sel puhul tehtud: nakatumiste varajane tuvastamine, haigete isoleerimine ja nakkusega kokku puutunud isikute karantiini panek. Samuti haigetega kokku puutunuid inimeste jälitamine ja inimeste teadlikkuse tõstmine.

Islandi nakatumistest 57 protsenti olid sellised, kus inimene oli juba karantiinis. See tähendab, et haigetega kokku puutunud isikute tuvastamine oli tõhus. Suur abi oli ka mobiilirakendusest, mis võeti kasutusele aprilli alguses. Mobiilirakendus on olnud väga kasulik.

Mobiilirakenduse on alla laadinud kolmandik elanikkonnast. Rakendus on lihtne: see fikseerib inimese asukoha. Kui inimesel tuvastatakse COVID-19, siis palutakse juurdepääsu rakenduse andmetele. Paljud nõustuvad, sest inimesed eriti ei mäleta, kus nad käisid. Tänu rakendusele on võimalik kokku puutunud isikuid paremini tuvastada.

Mõnes riigis kasutatakse mobiilirakenduse puhul ka bluetoothi, mille abil saab teada, kui nakatunu viibib läheduses. Island tahab samuti bluetoothi kasutusele võtta.

Islandil on olnud kasutusel mitmesugused piirangud. Üle 50 inimesega kogunemised keelati ning ujulad, spordisaalid, gümnaasiumid ja ülikoolid suleti. Lasteaiad ja põhikoolid olid kogu aeg avatud. Koolides vähendati klassides õpilaste arvu 20-ni ja klasse hoiti teineteisest eraldi. Seda lahendust pole kahetsetud, sest Island suutis viia nakatumised nulli olukorras, kus koolid olid avatud. Islandil on väga vähe juhtumeid, kus nakatajaks on olnud laps.

Nüüd on Island olukorras, kus piiranguid saab hakata kaotama. Haiglas on koroonaga ainult üks inimene. Teistes Põhjamaades on numbrid hoopis teisest klassist. Island tahab kogunemiste piiri tõsta 100 või isegi 200 peale. Kõige oodatum on aga kuumavee välibasseinide avamine.

Tulevik aga pole roosiline ka Islandi jaoks. Pärast 2008. aasta kriisi orienteerus Island rohkem turismile. Nüüd peab Island leiutama viisi, kuidas saab turiste vastu võtta. Mingil viisil tuleb tulijaid ja nende nakatumisi kontrollida. Nüüd kaalutakse eri lahendusi. Karjaimmuunsus pole aga Islandi jaoks kunagi prioriteet olnud. Väikses riigis on tervishoiu võimalused väiksemad kui näiteks Rootsis. Viirusel ei tohi lasta meditsiini hävitada.

Kui tuleb teine laine, siis saab kasutada esimese lainega kogutud teadmisi. Siis on Island paremas olukorras. Terviseameti esindaja Kjartan samas rõhutab, et Island on unikaalne maa, kuna tegemist on väikse saarega, kuhu juurdepääs on piiratud, seetõttu ei pruugi Islandi kogemus kõiki riike aidata.

Koronavirus | Islanti tukahdutti viruksen ja kertoo nyt, miten se onnistui: “Käytimme toimia, joita on koeteltu epidemioissa vuosisatoja”

Pohjoismaista pienin on kiinnostavassa tilanteessa. 364 000 asukkaan saarivaltio Islanti on tukahduttanut koronaviruksen ensimmäisen aallon. Aktiivisia tiedossa olevia sairaustapauksia on enää 18 ja uusia tartuntoja ei ole havaittu useaan päivään. Samalla tulevaisuus näyttää epäselvältä. Talous on riippuvainen turismista, eikä ole lainkaan selvää, milloin ja miten turistit voivat palata Islannin tulivuorten ääreen.

Kommentaarid
(Külastatud 4,643 korda, 1 külastust täna)