Iseenda koroonakahtlus võib Soomes kalliks maksma minna – palavikus Jussit ei lubatud koroonatesti tegema ja postkasti potsatas arve

Koroonaviirus kuulub ohtlike nakkushaiguste hulka, mille ravi on Soomes tasuta. Seadus aga ei keela kasseerimast raha, kui käia nakkushaiguste arsti vastuvõtul.

35-aastasel Jussil kerkis 38 palavik märtsi keskpaigas. Nädala pärast palavik langes, aga siis tõusis uuesti ja enesetunne kehvenes, vahendab Yle.

Jussi läks pärast seda kodus Lappeenrantas asuvasse nakkuskliinikusse. Tal mõõdeti põletikunäitu, milles polnud midagi ebatavalist. Neljandal haigusnädalal tekkis Jussil õhupuudus ja köha. Ta käis uuesti arsti juures. Kopsud olid korras ja põletikunäit normis.

Jussi palus lasta endal teha koroonaviiruse testi. Arst ei pidanud seda vajalikuks. Haigus kestis kokku viis nädalat. Seisund oli vahelduv. Vähehaaval hakkas enesetunne paranema.

Pärast tervenemist tuli Jussile postiga kaks arvet. Mõlemad olid seotud käikudega nakkushaiguste arsti juurde. Ühe korra hind oli 20,60 eurot, kahe korra eest kokku 41,20 eurot. Lõpuks tegi Jussi erahaiglas koroonatesti. Küll aga pani imestama arsti juures käimise eest võetud tasu. Ta eeldas, et kõik koroonaga seotud visiidid on tasuta.

Hiljem selgus, et seda, kas tegemist on koroonaga või mitte, otsustab arst. Kui haigustunnused viitavad muule kui koroonale, siis võetakse visiidi eest tasu. Selgus, et see, et patsient kahtlustab ise koroonat, ei vabasta teda visiiditasust. Mõnes piirkonnas nagu Põhja-Pohjanmaal, Lõuna-Pohjanmaal, Varsinais-Suomis, Päijät-Hämes ja Kymenlaaksos ei võeta nakkushaiguste arsti juures käimise eest tasu. Ka Helsingis Laakso ja Malmi koroonakeskustes on visiidid tasuta.

Soomes tõlgendatakse eri piirkondades seadust erinevalt ja see tuleb asjaolust, et terviseamet pole andnud vastavaid juhiseid. See võib olla vaevaline neile, kes on rahaliselt raskemas seisus.

Kui Jussi lõpuks koroonatesti tegi, oli see negatiivne. Erakliiniku arsti väitel polnud tegemist enam haiguse aktsiivse faasi, vaid bakteriaalse tüsistusega.

Oma koronaepäily voi tulla kalliiksi – kuumeista ja yskivää Jussi Korhosta ei päästetty koronatestiin, joten postilaatikkoon ilmestyi lasku

Koronaviruksen aiheuttama sairaus kuuluu yleisvaarallisiin tartuntatauteihin, joiden hoito on Suomessa maksutonta. Laki ei kuitenkaan kiellä perimästä maksua käynnistä infektiovastaanotolla. 35-vuotias Jussi Korhonen sairastui 38 asteen kuumeeseen maaliskuun puolivälissä. Viikon sairastamisen jälkeen kuume laski, mutta toisella viikolla se nousi jälleen ja vointi huononi selvästi. Korhonen meni kotikaupungissaan Lappeenrannassa sijaitsevalle Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten infektioasemalle.

Kommentaarid
(Külastatud 3,371 korda, 1 külastust täna)