Euroopa riikides soovitatakse kanda näomaski, aga Soomes mitte

Paljudes Euroopa riikides soovitatakse üha rohkem kanda näomaski, aga Soome terviseamet seda ei soovita.

Näiteks Saksamaal on näomask kohustuslik ühistranspordis ja paljudes kohtades ka kauplustes. Maskikohustus kehtestatakse nädala pärast Itaalias ja Belgias. Tšehhis, Slovakkias ja Poolas on samuti näomaskid kohustuslikud. Austrias on maskinõue kehtinud ühistranspordis ja kauplustes nädal aega, vahendab Helsingin Sanomat.

Teatud piirkondades on näomaski kandmine kohustuslik ka Prantsusmaal. USA haiguste kontrollikeskus CDC soovitab näomaski kanda avalikes kohtades. Aasias on olnud näomaskid kasutusel epideemia algusest peale.

Soomes aga ei peeta näomaske vajalikeks. Soomes annab vastava soovituse terviseamet. Praegu pole aga Soomes mingit kavatsust maskide kandmist soovitada. Norras ja Taanis, kus on piiranguid leevendatud, pole samuti maskide kandmist soovitatud.

Varem on Soome terviseamet märkinud, et maskide kandmine võib luua eksliku turvatunde ja maskide mõju pole märkimisväärne. Samas aga võib maskide vale kasutus viirust pigem levitada.

Mitmed Soome asjatundjad on aga näomaski soovitanud. Isegi terviseameti peadirektor Markku Tervahauta on öelnud, et tema pooldab maskide kasutamist. Lisaks pooldavad maskide kasutamist Helsingi ülikooli zoonoosiviroloogia professor Olli Vapalahti ning Helsingi ja Uusimaa haiglapiirkonna juht Juha Tuominen.

Maailmas on hakatud maskide kandmist soovitama, et saaks hakata piiranguid leevendama. Maskide mõju on küll väike, aga seda ei tasu asjatundjate väitel alahinnata. Maskidest on rohkem kasu ühistranspordis ja rahvarohketes kohtades, mitte hajaasustusega piirkondades. Enamus Soomet pole selline nagu tiheasustusega piirkonnad maailmas.

Koronavirus | Maskisuositukset yleistyvät Euroopan maissa – STM: Suomessa maskisuositusta ei valmistella

Euroopan maat valmistautuvat nyt yksi toisensa jälkeen purkamaan koronavirusepidemiaan liittyviä rajoituksia. Myös Suomessa hallitus ilmoitti keskiviikkona koulujen avaamisesta, ja muita purkutoimia suunnitellaan. Samalla on keksittävä keinoja, joilla tartunnat pysyvät kurissa, vaikka arki alkaisi taas pyöriä ja ihmiset tavata toisiaan. Tähän on laajan testaamisen ja tautiketjujen jäljityksen lisäksi vastattu monessa maassa määräämällä kasvomaskit pakollisiksi julkisilla paikoilla.

Kommentaarid
(Külastatud 882 korda, 1 külastust täna)