Eriolukorra muudatused Soomes 4. maist 1. juunini

Soome valitsus otsustas eile ja täna toimunud arutelude käigus hakata avama järk-järgult tegevusi alates 1. juunist.

Eestlaste jaoks on olulisem muudatus see, et alates 14. maist on lubatud tööga seotud reisimine Eesti ja Soome vahel.

Alates 1. juunist algab söögikohtade järk-järguline avamine. See eeldab seadusandluse muutmist, et söögikohtades saaks kehtestada piiranguid klientide arvule ja piirata alkoholi pakkumise aega. Vastavad eelnõud esitatakse parlamendile hiljemalt 13. mail 2020.

Alates 14. maist avatakse õues asuvad treeningukohad. Spordivõistlusi saab hakata korraldama alates 1. juunist, järgides vastavaid meetmeid.

Raamatukogudest on lubatud alates tänasest, 4. maist raamatuid välja laenutada. Järgmised avalikud asutused avatakse 1. juunist järk-järgult, need on muuseumid, teatrid, Rahvusooper, kultuurimajad, raamatukogud, Rahvusarhiivi klienditeenindus, spordikeskused, ujulad, noortekeskused, seltsimajad ja muud kogunemiskohad ning töökeskused.

Suurte, üle 500 inimesega kokkusaamised ja üritused on keelatud kuni 31. juulini 2020. Alates 1. juunist on lubatud senise 10 asemel 50 inimesega kogunemised. See piirang vaadatakse uuesti üle juunikuu lõpus.

50 inimese piirang kehtib ka kultuuri-, spordi- ja usuürituste puhul. Siseruumides ja piiratud aladel nagu pargid, loomaaiad, raamatukogud ja kinod tagatakse turvalisus klientide arvu piirangute ja hügieenireeglite järgmisega. Vastavad juhised edastab sotsiaal- ja terviseministeerium.

Gümnaasiumides, kutsekoolides ja kõrgkoolides kehtivad piirangud kuni 13. maini. Alates 14. maist 2020 algab õppeasutuste järk-järguline avamine. Valitsus siiski soovitab kõrgemates õppeasutustes jätkata kaugõppe vormis kuni õppeaasta lõpuni.

Kaugtöö soovitus jääb jõusse. See soovitus vaadatakse üle suve lõpus.

Üle 70-aastastel soovitatakse Soomes jätkuvalt vältida füüsilisi kontakte vastavalt võimalustele. Valitsus rõhutab inimeste endi otsustusvõimet eri olukordades.

Tervishoiusutustes jäävad jõusse külastuspiirangud ja need vaadatakse uuesti üle juuni lõpuks. Näiteks hooldeasutustes otsitakse võimalusi turvaliste sotsiaalsete kontaktide võimaldamiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 4,908 korda, 1 külastust täna)