Doktorikraadiga soome mees jäi kodutuks ja elas paar aastat metsas kuuse all, aga nüüd läheb asi paremuse poole

Pool aastat tagasi jõulude ajal äratas Soomes tähelepanu doktorikraadiga 47-aastane Mika, kes jäi kodutuks ja oli sunnitud elama poolteist aastat Turu ligidal metsas kuuse all.

Pärast intervjuusid ajakirjanduses aga sai mees omale korteri. Mika räägib, et korter on tema jaoks suur luksus, võrreldes metsaga. Saab minna sooja kohta magama, kuigi vaesust see ei kaota, vahendab Ilta-Sanomat.

Väikse korteri puumajas sai mees Päästearmee kaudu. Korteri saamine tuli täielikult tänu avalikkuse abile.  Enne seda oli ta pikalt olnud korterijärjekorras nii Turu linnas kui koguduste ühenduses. Ta poleks saanud veel aastaid mingit korterit, kuna kodututele ei taheta eriti korterit üürida. Eelarvamused on nii suured. Nüüd aga said tänu intervjuule ajakirjanduses mitmed kodutud omale korteri.

Päästearmee Turu osakonna esindaja ütles, et korteri said need, kes seda tahtsid. Kliendid peavad võtma ühendust Turu sotsiaaltöötajatega, kelle kaudu korterid vormistatakse. Mitmed aga ei tahtnud tänavalt ära tulla, vaid olid rahul olemasoleva eluga.

Mika oli eriti rahul seetõttu, et sai korteri enne koroonakriisi. Ta tunnistab, et oleks koroona ajal olnud kodutuna veel halvemas seisus, kuna paljud teenused on ära lõpetatud. Päevasel ajal saab olla ainult kaubanduskeskuses.

Mika jaoks on koroona võtnud tema meelisharrastuse. Ta on aktiivne reservväelane, aga tal on kadunud treenimisvõimalused. Riigikaitse kursustel on ta muidu kohanud mõttekaaslasi. Tänu sõjaväe tegevusele pole ta tundnud end päris kõrvalejäetuna. Seetõttu polnud metsas magamine isegi väga hull. Õppustel on saanud füüsilist ja vaimset taset hoida.

Nüüd loodab Mika omale töö leida. Ta on kirjutanud mõned artiklid, aga nende eest pole raha saanud. Sügisel tahab ta ühe kirjastaja abil välja anda luulekogu. Samas kasutaks ta oma teadmise millegi kasuliku jaoks, mitte ei istuks jõude nagu seda Soomes paljud teevad.

Kuigi Mika on korteri eest tänulik, paneb teda imestama Soome korteripoliitika. Ta jäi ise kodutuks, kuna andis ära oma ühiselamu toa, aga töötu doktori jaoks kusagilt elamist asemele ei pakutud. Sotsiaalsüsteemist võib saada sotsiaalmajja elamise, aga sinna kaine inimene eriti ei sobi. Kui sul pole probleemi alkoholi või vaimse tervisega, siis sa kuhugi ei kõlba. Mika väitel peaks Turus olema temataolistele mõni ühiselamu.

Mika väitel ei saa ametnikud vaeste ja kodutute elust aru. Need, kes tegelevad kodututega, võiks panna ennast kodudute olukorda. Siis nähtaks, et sellisest olukorrast ise välja ei rabele. Kui tuldaks ja räägitaks kodututega, siis saadaks sellest aru.

Päästearmee tahab tulevikus selliste probleemidega tegeleda. Ühendus on alustamas kodutute aktiivset otsimist. Eesmärk on, et vabatahtlikud hakkaks ringi käima. Seda tehakse siis, kui koroonaga seotud piirangud kaotatakse. Minnakse otsima neid, kes võivad kukkuda süsteemist välja.

Päästearmee info kohaselt saadi Turus küll mõnele kodutule korterid, aga sajad inimesed elavad edasi metsa all. Põhjused kodutuks jäämisel on erinevad. Mõned on jäänud töötuks, siis on kaotatud pere ja siis elamine. Mõned elavad kehva olukorra tõttu kellegi teise juures. Kodutute hulgas on sõltuvuse probleemiga noori, kes ei taha elada kodukohas. Nad on koolist välja kukkunud ja elavad tuttavate juures ilma kindla elukohata. Koroona on muutnud paljude kodutute olukorra keerulisemaks.

Kodittomaksi jäänyt tohtori Mika Suojanen nukkui kuusen alla Turun metsissä – sitten tuli käänne parempaan

Mika Suojasen, 47, tapaus herätti joulukuussa laajaa mediahuomiota. Kolme vuotta sitten tohtoriksi väitellyt Mika Suojanen oli asunnoton ja kertoi nukkuneensa viimeiset puolitoista vuotta Turun alueen metsissä. Nyt miehelle kuuluu jo parempaa. – Sain heti haastattelun jälkeen asunnon. Asunto on luksusta, jos sitä vertaa kuusenaluseen. Voi mennä lämpimään tilaan nukkumaan, vaikka ei se köyhyyttä poistakaan.

Kommentaarid
(Külastatud 2,620 korda, 1 külastust täna)