Analüüs: Soome on pannud koroona-hinnangutega tõsiselt puusse

Soome terviseametnikud ja poliitikud on olnud Rootsi eeskujul arvamusel, et koroonaga nakatunuid on ühiskonnas tegelikult palju enam kui on tulnud testidest välja. Selle teooria põhjal tundus, et koroona pole ohtlikum kui tavaline gripp ja et nn karjaimmuunsus on juba käeulatuses.

Nüüd aga näitavad uuringud nii Soomes kui mujal maailmas, et nakatunuid on tegelikult väga vähe, alla 5 protsenti elanikkonnast ja suremus on 1 protsendi ringis, kirjutab Yle veebis Mika Mäkeläinen. See tähendab, et karjaimmuunsusest ollakse väga kaugel ning koroona on kümme korda ohtlikum kui gripp.

Mäkeläinen märgib, et Soome asjatundjad ja poliitikud on viimasel ajal olnud koroona prognooside teemal väga kidakeelsed ning mingeid uusi prognoose pole välja käidud. Probleem on selles, et koroonaviiruse mõju on Soomes tugevalt alahinnatud ja seetõttu on täiesti asjatult kaotatud suurel hulgal inimelusid.

Valitsuse ja asjatundjate vaikimine on samas ohtlik, sest kui pole teada haiguse tegelik suremus, siis on raske hinnata valitsuse seniste otsuste õigsust. Küsimus on tuhandetest inimeludest ja kümnetest miljarditest eurodest.

Kui vastab tõele, et haiguse tegelik suremus on 1 protsendi ringis, tähendab see Soome valitsuse praeguse strateegia järkudes kümneid tuhandeid koroonasurmasid. Mujal maailmas tehtud uuringud näitavad, et viirusega on tegelikkuses nakatunud väga vähe inimesi, palju vähem kui seni arvatud. Keskmine suremus on eri riikides 0,75 protsenti nakatunutest. See number on palju suurem, kui Soome ja Rootsi terviseametnikud on prognoosides arvestanud. Selle teadmise valguses paistab Rootsi praegune tee eriti vildakas. Sama käib Soome kohta, kuna ka Soomes on loodetud, et karjaimmuunsus hakkab nakatumist piirama. Samas on aga Soome uuringutes leitud koroonaviiruse antikehadega inimesi väga vähe.

Uute teadmiste valguses tuleks Soomes võimalikult kiiresti strateegiat muuta. Kõige parem oleks, kui seda tehtaks avalikult ja varasemaid vigu tunnistades, aga võibolla on seda liiga palju tahetud, märgib Mäkeläinen. Teatud hinnanguid on oodata reedel, mil Soome valitsus annab ülevaate strateegia ja epidemioloogilise hinnangu kohta.

Analyysi: Onko koronavirus sittenkin vaarallisempi kuin Suomessa aluksi kuviteltiin?

Suomalaisten on yhä vaikea arvioida, onko hallitus mitoittanut toimensa oikein koronavirusta vastaan, pohtii maailman koronatilannetta tiiviisti seuraava toimittaja Mika Mäkeläinen. Maailman kamppailussa koronavirusta vastaan yksi peruskysymyksistä on se, kuinka vaarallisesta viruksesta oikein on kyse. Tuoreimmat tutkimukset maailmalta viittaavat valitettavasti siihen, että koronaviruksen aiheuttamaa kuolleisuutta on Suomessa aliarvioitu.

Kommentaarid
(Külastatud 2,405 korda, 1 külastust täna)