70-aastane soome mees sai koroonaviiruse, pääses eluga tänu kiirele arstiabile

70-aastane soome mees Matti haigestus pärast seda, kui oli käinud Lapimaal Levil mäesuusareisil. Turus elaval Mattil oli juba enne seda krooniline kopsuhaigus, mis tähendab, et tal esines aeg-ajalt õhupuudus.

Mattil on kolm last ja kuus lapselast. Turus elab ta koos naisega. Nädal pärast Levi reisi märtsikuus Matti haigestus. Tal oli õhupuudus, mille ta arvas esialgu olevat seotud kopsuhaigusega, vahendab Iltalehti.

Õhtul aga tõusis palavik, üle 39. Mees veel mõtles, et ootab hommikuni, aga naine ütles, et pole siin mõelda midagi, tuleb helistada haiglasse. Sealt juhendati, et tuleks kohale tulla. Hoovis oli haiglaõde juba ootamas. Kuigi hoovist haigla ukseni on vaid paarkümmend meetrit, siis Matti seda enam kõndida ei jaksanud.

Turu haigla arstid ja õed saavad Mattilt kiita. Ravi algas väga kiiresti. Noor meesarst ei jäänud ootama testi tulemusi, vaid määras kohe antibiootikumid ja hapnikumaski koos hingetorusid avava ravimiga. Tänu sellele pääses Matti intensiivravile sattumisest.

Lisaks koroonaviirusele tuvastati mehel bakteriaalne põletik. Kopsus tuvastati muutused. Tema seisund aga paranes ja ta lubati kodusele ravile. Kahe nädala pärast loeti ta tervenenuks.

Mitte keegi teine Matti perest nakkust ei saanud, isegi mitte tema naine, kellega ta pidevalt koos oli. Kellelgi teisel haigusnähtusid polnud, mis on hämmastav. Matti ei tea põhjust, võibolla on ta oma kopsuhaiguse tõttu koroonaviirusele vastuvõtlikum. Praegu on mees koos naisega vabatahtlikus karaniitis. Lapselapsi on ta näinud vaid ukse pealt ja sõpradega suhtleb telefoni teel. Tänu haigusele on ta saanud oma naisega palju rohkem koos olla, mis on hea. Nad on koos elanud üle 50 aasta.

Matti, 70, sairastui koronaan Levin-matkan jälkeen – “Parissa tunnissa nousi yli 39 asteen kuume”

Koronavirus iski nopeasti. Sairaalan ulkopuolella 70-vuotias Matti Stenström ei meinannut enää jaksaa kävellä. Turkulainen Matti Stenström, 70, on sairastanut keuhkoahtaumatautia jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Sairauden vuoksi hän hengästyy helpolla, mutta sanoo oppineensa elämään taudin kanssa. – Tämän hetkinen diagnoosi on, että sairaus on vaikea, hän toteaa. – Keuhkoahtaumatauti ei kuitenkaan lopeta mitään.

Kommentaarid
(Külastatud 1,282 korda, 1 külastust täna)