WHO paljastas kogemata koleda sõnumi: koroonaviiruse lootustandev ravim on täiesti kasutu

Koroonaviiruse raviks mõeldud lootustandev ravim Remdesivir on täiesti kasutu, avalikustas eksikombel Maailma Terviseorganisatsioon WHO.

Veel käesoleva kuu algul pandi sellele ravimile koroonaviiruse puhul suuri lootusi. Väidetavalt oli sellest ravimist olnud varem abi. Huvi oli suur, sest koroonaviiruse vastu puudub ravi, vahendab Guardian.

Nüüd tuli aga uuringus välja, et ravim on koroonaviiruse puhul täiesti kasutu. Ravim ei avaldanud mingit mõju 237 patsiendi peal tehtud uuringus.

Hiinas läbi viidud uuringus anti Remdesiviri 158 patsiendile. Ülejäänud said platseebot. Ravimit saanud kontrollgrupi puhul ei tuvastatud mingeid erinevusi võrreldes nendega, kes ravimit ei saanud. Ravimit saanud patsientidest suri 14 protsenti ja platseebo kontrollgrupis suri 13 protsenti patsientidest.

Uuring tuli välja, kui see avalikustati WHO andmebaasis. See aga eemaldati sealt kiiresti, kuna oli laetud üles liiga ruttu. WHO info kohaselt on vaja veel esitada ekspertarvamus.

Remdesiviri tootja, USA firma Gilead Sciences on uuringu vaidlustanud. Ettevõtte väitel pole see usaldusväärne. Uuring oli jäetud katki väikse osalejate arvu tõttu ja sellega ei saa seetõttu arvestada.

Varem on olnud info ühest Chicago haiglast, kus seda ravimit võtnud inimesed olid pääsenud haiglast koju, aga sel puudus võrdlusgrupp. Seega võib öelda, et patsiendid oleks tervenenud ka ilma ravimita. Remdesiviri prooviti varem Ebola vastu, aga ka seal osutus ravim kasutuks.

First trial for potential Covid-19 drug shows it has no effect

Remdesivir, a drug thought to be one of the best prospects for treating Covid-19, failed to have any effect in the first full trial, it has been revealed. The drug is in short supply globally because of the excitement it has generated. It is one of the drugs Donald Trump claimed was “promising”.

Kommentaarid
(Külastatud 1,897 korda, 1 külastust täna)