Video näitab, kuidas koroonaviirus levib lennukis

Videost on näha, kuidas levib koroonaviirus peale köhimist lennukis. Üks inimene suudab lennukis nakatada kümmet teist inimest.

Video on tehtud USA Indiana osariigi Purdue ülikoolis, et näidata, kuidas koroonaviirused levivad kaugemale kui seni arvatud, vahendab Daily Mail.

Videos on näha, kuidas viirus lennukis Boeing 737 õhuvooludega edasi levib. Kõige suuremas ohus on haige inimese ümber istuvad kümmekond inimest. Mõned viiruse osakesed aga jõudsid lennuki igasse nurka.

Video näitab, kuidas viirused levivad õhu kaudu. Praegu pole veel täpselt teada, kas uus koroonaviirus levib samamoodi. Mõned uuringud viitavad sellele, et uus koroonaviirus levib büroodes, söögikohtades ja lennukites ventilatsiooni kaudu.

USA varasem uuring tegi kindlaks, et üks haige inimene nakatas Lõuna-Koreas kontoris 43 protsenti kolleegidest.

Lennuki uuring tehti selleks, et selgitada välja, kuidas koroonaviirus lennukis levib, et saaks töötada välja viirusekindlamad lennukisalongid. Uuring põhines 2003. aasta SARS-i viirusel.

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO andmetel levib uus koroonaviirus põhiliselt suuremate piiskadega, mis kaugele ei jõua. Seetõttu soovitatakse hoida 2-meetrist vahemaad. Samas on uuringuid, mis näitavad, et uus koroonaviirus levib õhu kaudu ka väiksemate aerosoolidega. Seetõttu kahtlustatakse, et õhukonditsioneer võib ruumis viirust edasi levitada. USA teadlased on teinud kindlaks, et koroonaviirus püsib õhus elujõulisena kolm tundi.

WHO andmetel ei ole viirus kaugemale levides nakatumisvõimeline, aga USA uuringu põhjal haigestusid Hiinas ühes ja samas restoranis eri laudades einestanud kolm perekonda. Sellist nakatumist ei saa põhjendada ainult köhimise ja aevastamisega, mistõttu kahtlustatakse, et viirus võib levida ka õhu kaudu ventilatsioonisüsteemides.

Lõuna-Korea pealinnas Seoulis läbi viidud uuringust tuleb välja, et 21. veebruarist kuni 8. märtsini ühes ja samas büroohoones töötanud inimesest nakatus 97 pärast seda, kui selles hoones käis tööl üks nakkusega inimene. Kokku testiti 1143 hoones töötanud inimest. Hoone 11. korrusel nakatus 43 protsenti töötajatest. Uuring näitas, et büroohooned, kus inimesed töötavad tihedalt koos on koroonaviiruse suhtes eriti ohtlikud.

Kommentaarid
(Külastatud 2,227 korda, 1 külastust täna)