Värske uuring: munandid muudavad mehi vastuvõtlikumaks koroonaviiruse suhtes

Värske, New Yorgi ja Mumbai teadlaste poolt läbi viidud uuringu kohaselt muudavad munandid mehi vastuvõtlikumaks koroonaviiruse suhtes. Nimelt suudab koroonaviirus end väidetavalt varjata munandites immuunsüsteemi eest.

Koroonaviirus nakatub organismi rakkudega ACE-2 valgu kaudu, mida leidub munandites. Naiste munasarjades sarnast valku pole, vahendab Daily Mail.

Munandite ehituse tõttu suudab viirus meeste organismis kauem vastu pidada. ACE-2 valku, mille kaudu viirus organismi siseneb leidub kopsudes, südames ja munandites. Seejuures on seda valku munandites väga palju, samas kui naiste munasarjades peaaegu üldse mitte.

Uuringute põhjal mõjutab koroonaviirus raskemalt mehi kui naisi. Näiteks Inglismaal sureb mehi koroonaviiruse tagajärjel kaks korda enam kui naisi. New Yorgi ja Mumbai teadlaste läbi viidud uuringus vaadeldi 48 meest ja 20 naist, kes elavad Mumbais ja kes olid nakatunud koroonaviirusega.

Uuringus vaadeldud naised tervenesid koroonaviirusest 4 päevaga, samas kui meestel läks aega 6 päeva. Kolmes peres, mis võtsid uuringust osa, tervenesid naised samuti kiiremini kui mehed. Uuringus osalesid inimesed vanuses 3-75 eluaastat, keskmine vanus oli 37 aastat.

Uuring on esialgne ja seda pole ametlikult kinnitatud. Readingu ülikooli viroloogiaprofessor Ian Jones ütles, et viirus peab jõudma munanditesse vereringe kaudu, aga tavaliselt viirused nii kaugele ei jõua. Meeste immuunsus on nõrgem kui naiste oma, seda ilmselt ühe X-kromosoomi tõttu. Meeste raskemad haigusjuhud võivad olla sedapidi geneetikaga seotud.

Do testicles make men more vulnerable to coronavirus?

Covid-19 attaches to a cell protein called ACE2, which is found on the testes The same protein is not present in as high numbers on female ovarian tissue Men are dying from coronavirus at twice the rate as women in the UK alone Learn more about how to help people impacted by COVID The testicles may harbour coronavirus and give it a sanctuary from the immune system which allows the infection to persist for longer in males, a study has suggested.

Kommentaarid
(Külastatud 982 korda, 1 külastust täna)