Värske uuring: distantsi hoidmist on vaja jätkata 2022. aastani, et piirata koroonaviiruse levikut

USA Harvardi ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et sotsiaalset distantseerumist ehk inimestevahelise suhtlemise piiramist on vaja jätkata kuni 2022. aastani, et ära hoida koroonaviiruse levikut.

Teadlased hoiatavad, et piirangute kaotamine võib kaasa tuua haigusepuhangu teise laine, mis on esimesest veel karmim, selgub teadusajakirjas Science avaldatud uuringust.

Praeguse seisuga kaotatakse USA-s sotsiaalse distantseerumise piirangud 30. aprillil, aga teadlased soovitavad neid jätkata. Teadlased on arvamusel, et uus koroonaviiruse ei käitu nagu SARS ja ei kao iseenesest. Selle asemel jääb koroonaviirus mööda maailma ringlema nagu gripp.

Teadlased kardavad, et kui piirangud kaotada, siis saab koroonaviirus sisse uue hoo ning tuleb talvisel ajal tagasi veel hullemal kujul kui nüüd. Viirusepuhanguga võivad olla haiglad taas üle koormatud. Samuti on ebaselge, kas viiruse läbi põdenud inimesed saavutavad immuunsuse või mitte. Näiteks gripi levik on laialdane, kuna gripi läbipõdemisel saavutatav immuunsus on nõrk.

Piirangud aitavad ühiskonnal saavutada immuunsust, samal ajal üle koormamata raviasutusi. Seetõttu peaks piiranguid jätkama kuni 2022. aastani. Teadlaste arvates aga võivad viirusepuhangud kesta kuni 2024. aastani.

Projecting the transmission dynamics of SARS-CoV-2 through the postpandemic period

It is urgent to understand the future of severe acute respiratory syndrome-coronavirus 2 (SARS-CoV-2) transmission. We used estimates of seasonality, immunity, and cross-immunity for betacoronaviruses OC43 and HKU1 from time series data from the USA to inform a model of SARS-CoV-2 transmission.

Kommentaarid
(Külastatud 1,362 korda, 1 külastust täna)