Värske info: Soome võib muuta koroonastrateegiat

Soome terviseameti juht Markku Tervahauta rääkis intervjuus väljaandele Helsingin Sanomat, et Soome võib muuta oma koroonastrateegiat.

Tervahauta ütles, et Soome senine strateegia on olnud viiruse levikut piirata, et tagada tervishoiu toimimine. Tervahauta lisas, et piiranguid ilmselt enam ei suurendata, kuna need on juba niigi suured. 2020. aasta suvel on kavas kasutada nn hübriidstrateegiat.

Uue strateegia järgi püütakse viirust alla suruda võimalikult efektiivselt, et saaks ära hoida selle levikut. Siis ei pea inimesi enam pikalt kinni hoidma, kui epideemiat on võimalik piirata muude vahenditega.

Uus strateegia nõuab Tervahauta sõnul suuremat testimist, nakatumiste keti kiiret tuvastamist ja nakkusega kokku puutunud inimeste eraldamist. Tervahauta ütles, et praegusesse olukorda pole võimalik kauaks ajaks jääda. Hübriidmudel oleks võimalik alternatiiv. Aga see ei tule niisama lihtsalt.

Samasugust mudelit on kasutatud Lõuna-Koreas ja Singapuris, kus ühiskond on suudetud hoida rohkem avatud kui Euroopas ja viiruse levikut on õnnestunud piirata. Soome on suurendamas koroonatestmist ja testimisvõimsust on kavas kolmekordistada praeguse 2500 pealt päevas. Testidega selgitatakse, kas inimene on saanud koroonanakkuse. Soovitatud on ka antikehade teste, millest saab teada, kas inimene on haiguse läbi põdenud.

President Sauli Niinistö on soovitanud intervjuus MTV-le senisest suuremat testimist. See aitaks hoida vähemalt osa majandust töös. Selleks tuleb kõiki haigusnähtudega inimesi testima hakata. Viirusekandjate seas on ka haigusnähtudeta inimesi, see on oht, aga piiratud oht.

Poikkeustila | Suomalaiset ovat vähentäneet kontaktejaan niin paljon, että THL:n mukaan Suomi voi muuttaa koronastrategiaa

Suomi voisi alkaa soveltaa Etelä-Korean mallia koronavirusepidemian torjumiseksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja. Jos se onnistuisi, yhteiskuntaa ei tarvitsisi ehkä pitää suljettuna niin pitkään kuin muuten. Kauanko me suomalaiset joudumme elämään näin? Eristyksissä. Lähikontakteja peläten. Etätöissä. Lapset kotikoulussa. Ystäviä ja läheisiä näkemättä. Kättelemättä ja halaamatta. Ravintolat, uimahallit, harrastukset, terapiat, teatterit – kaikki kiinni.

Kommentaarid
(Külastatud 3,501 korda, 1 külastust täna)