Värske avastus: koroonaviirus muteerub kiiresti ja on muutunud Euroopas tapvamaks

Koroonaviirus muteerub kiiremini kui varem arvatud ja muutunud Euroopas tapvamaks kui see oli Hiinas või USA läänerannikul, selgub värskest Hiina teadlaste uuringust.

Hiina teadlased on tuvastanud vähemalt 30 viiruse SARS-CoV-2 tüve, mõned kõige surmavamad mutatsioonid leiti Euroopast. Kõige ohtlikumad tüved suudavad eraldada 270 korda enam viirust, vahendab South China Morning Post.

Hiina Zhejiangi ülikooli teadlased uurisid patsientidel koroonaviiruseid ja leidsid uusi tüvesid, mida varem polnud avastatud. Osa mutatsioone olid võimelised tungima paremini inimese rakkudesse, teised olid võimelised kiiremini paljunema.

Hiina teadlased leidsid, et New Yorgi tappev tüvi on tõenäoliselt pärit Euroopast, mujal USA-s levib aga vähem ohtlik tüvi, mis on pärit Hiinast. New Yorgis on viirus sama tappev või isegi tapvam kui Euroopas.

Need, kes on nakatunud koroonaviiruse leebema tüvega pole samuti ohu alt väljas, kuigi nende haigusnähud on leebemad. See avastus seletab ka seda, miks ühes või teises piirkonnas on rohkem surmajuhtumeid kui teises.

Haiglates üle maailma ravitakse COVID-19 kui ühte ja sama haigust, kuigi tegemist võib olla täiesti erinevate viirusetüvede ja ohtlikkusega. Uuringu autorid leiavad, et olenevalt viiruse tüvest peaks olema ka ravi erinev. Samuti tuleb arvestada tüvega, milliseid ravimeid või vaktsiine kasutada.

Uuringut juhtinud professor Li Lanjuan oli esimene, kes soovitas Wuhanis kehtestada karantiin. Valitsus talitas tema soovituse järgi jaanuari lõpus ning 11 miljoni elanikuga linn suleti üleöö.

Professor Li tiim tuvastas kokku 30 koroonaviiruse tüve, neist 19 ehk 60 protsenti olid täiesti uued. Uuringus leiti, et tüvede agressiivsus erines teineteisest 270 korda. See näitab, et viirus on võimeline muteeruma rohkem kui seni arvatud. Koroonaviirus muteerub keskmiselt kiirusega üks kord kuu jooksul. Esmaspäevase seisuga oli üle maailma tuvastatud juba enam kui 10 000 koroonaviiruse tüve ja üle 4300 mutatsiooni.

Praegu teatakse koroonaviiruse kohta veel väga vähe, näiteks seda, kust see pärineb ja miks ta võib saada mõnedele noortele inimestele saatuslikuks, samas kui teistel pole mingeid vaevusi.

Coronavirus’s ability to mutate ‘has been vastly underestimated’

The most aggressive strains of Sars-CoV-2 could generate 270 times as much viral load as the least potent type.

Kommentaarid
(Külastatud 3,946 korda, 1 külastust täna)