Varem täiesti terve olnud 38-aastane itaalia mees kirjeldab läbi elatud õudusi seoses koroonaviirusega

Itaalias jõusaali pidamisega tegelev Fausto ütles, et oli enne täiesti terve, sportlik ja ei suitsetanud. Sellele vaatamata on ta olnud juba 4 nädalat koroonaviirusega intensiivis.

Veel kuu aega tagasi arvas 38-aastane Fausto, et koroonaviirus on vanurite ja haigete haigus. Itaalias levis haigus põhjaosas, aga Rooma-lähedasse Minturno väikelinna polnud see veel jõudnud, vahendab Yle.

Siis sai itaallane omal nahal tunda, et isegi noored ja sportlikud inimesed pole ohust priid. Fausto räägib, et on tegelenud kogu aeg spordiga ja treenib jalgpallureid. Ta pole kordagi suitsetanud ja tal pole olnud palavikku 10 aastat. Korraga oli ta haiglas ja ei saanud hingata.

Itaalias oli enne 26. märtsi 44,2 protsenti nakatumistest tuvastatud alla 60-aastastel inimestel. Alla 40-aastaseid oli nakatunutest 12 protsenti. Viiruse tagajärjel surnutest on alla 60-aastaseid 4,8 protsenti ja alla 40-aastaseid 0,2 protsenti.

Itaalia meedias on palju juttu sellest, et küllalt suur osa haiglaravile sattunutest on tööealised. Lombardia maakonnas on 8 protsenti koroonapatsientidest vanuses 25-49. Nooremad inimesed on haiglas nädalaid.

Faustol algas haigus gripilaadsete haigusnähtudega. Märtsi algul tõusis palavik ja mees helistas arstile, kes soovitas olla kodus ja võtta valuvaigisteid. Kolm päeva hiljem oli olukord selline, et mees ei suutnud enam püsti seista. Lihased valutasid, söögiisu puudus ja kuiv köha ei andnud rahu. Kaitsevahendites meedikud viisid ta haiglasse.

Koroonaviirus oli põhjustanud mehel kahepoolse kopsupõletiku, millega kaasnesid hingamisraskused. Tunne oli selline, et pea on surutud vee alla ja ei saa hingata. Haiglas alustati ülerõhuraviga ehk cpap-raviga, mis tähendab, et pähe pandi plastikust kapsel. Mees oli kuus ööd ja päeva voodis, kapsel peas. Magamisasendit oli väga raske leida. Hingamisseade undas kõrva ääres ja ei andnud rahu.

Kõige hullem oli haiglas olles üksindus. Arstid ja medõed käisid patsientide juures haruharva, et nakatumist vältida. Pere ja sõbrad ei saanud toetada. Mees lamas ja oli oma mõtetega täiesti üksi. Lihtsad igapäevased asjad nagu kallima kallistus, jalutuskäik või veiniklaas tundusid järjest kaugematena.

Itaalia meest raviti paratsetamooli ja antibiootikumidega. Kuue päeva pärast anti ravimit nimega tosilitsumab. Tavaliselt kasutatakse seda reuma raviks. Mõne päeva pärast hakkas olukord paranema ja hapnikku on vaja iga päevaga järjest vähem.

Itaalia meedia andmetel on mitmes kohas antud patsientidele ravimit tosilitsumab. Itaalia ametivõimude info kohaselt testitakse seda ravimit nüüd suurema hulga patsientide peal. Fausto tunneb pärast 3 nädalat haiglas end paremini ja tahaks naasta koju lähedaste juurde. Hingamine ja rääkimine pole enam raskendatud. Tema koroonaproov on aga jätkuvalt positiivne ja teda koju ei lasta.

Fausto ei tea veel täpselt, kust ta nakkuse sai, aga arvab, et sai selle jõusasalis, kus ta veebruari lõpus töötas. Koroonaviirus ründas Itaalias nii inimesi kui riigijuhte suure üllatusena. Itaalias alahinnati ohtu ja nüüd makstakse lõivu. Epideemia tuleb kiiresti peatada, et saaks naasta tavalise elu juurde, leiab Fausto.

“Olin terve, urheilullinen ja savuton – enkä yhtäkkiä pystynyt hengittämään” – Ylen haastattelema 38-vuotias Fausto Russo kertoo taistelustaan koronavirusta vastaan

Covid19-tauti kaatoi italialaisen kuntosaliyrittäjän vuoteeseen. Nyt hän on neljättä viikkoa sairaalahoidossa. RoomaVanhusten ja sairaiden tauti, ajatteli 38-vuotias italialainen kuntosaliyrittäjä Fausto Russo koronaviruksen aiheuttamasta covid19-taudista vielä kuukausi sitten. Italiassa tauti oli jo päässyt leviämään pohjoisessa ja kuntia oli karanteenissa, mutta Russon pienessä kotikaupungissa Minturnossa Rooman eteläpuolella oli todettu vain muutamia virustartuntoja.

Kommentaarid
(Külastatud 877 korda, 1 külastust täna)