Väike Hispaania linnake isoleeris end ülejäänud maailmast ja seal pole ühtegi koroonaviiruse juhtu

Ajal, kui Hispaanias möllab koroonaviirus, isoleeris riigi lõunaosas Andaluusias asuv Zahara de la Sierra linnake end ülejäänud maailmast ja seal pole olnud ühtegi koroonaviiruse juhtu.

Zahara lõikas end maailmast ära 14. märtsil, kui riigis kuulutati välja eriolukord. 40-aastane linnapea Santiago Galván sulges kõik sissepääsud peale ühe, vahendab CNN.

Pärast seda on Hispaanias tuvastatud üle 100 000 haigestumise ja üle 10 000 surma. Zahara linnakese 1400 elaniku hulgas pole aga olnud ühtegi juhtu. Praegu on möödunud kaks nädalat ja see on hea märk, leiab linnapea Galván.

Linnapea tegevust toetavad linna elanikud, eriti vanemad inimesed. Veerand Zahara elanikest on üle 65-aastased. Linna hooldekodus on üle 30 vanuri. Naabruses asuvates linnades ja külades on olnud nii nakatumisi kui surmajuhtumeid.

Zahara asub Sevillast tunniajase autosõidu kaugusel ja seal käib palju turiste, kes tuli pärast linna sulgemist tagasi pöörata. Linna ainsat sissepääsu valvab üks politseinik. Kaks meest, kes varem pritsisid oliivisalusid, desinfitseerivad nüüd linna saabuvaid autosid.

Samasugused meetmed on tarvitusel ka linnas sees, kus iga päev desinfitseeritakse tänavaid. Üks desinfitseerijatest on traktorist Antonio Atienza, kes sõidab iga päev läbi linna ja pritsib tänavaid. Kaks naist on linnas palgatud selleks, et nad viivad inimestele kodudesse toitu, et vähendada liikumist tänavatel. Nad töötavad 11 tundi päevas ja tellimusi tuleb kogu aeg juurde.

Üks naistest, 48-aastane Auxi Rascon räägib, et linnaelanikud on pakutava teenusega väga rahul. Inimesed on rahul, et ei pea välja minema ja saavad olla kindlad, et ei saa nakkust. Lisaks toidu kodudesse viimisele tegeleb Zaharilla naisteühendus ka nende vanurite abistamisega, kes ei suuda ise toitu valmistada, jättes toidu ukse ette. Linna sotsiaalmeedia küljel jagatakse vanu pilte.

Mööda linna sõidavad kaks autot, kus mängib muusika ja vilguvad tuled, nii et lapsed saavad rõdudel kaasa elada. Eriolukorra ajal katab Zahara omavalitsus väikeste ettevõtete elektri, vee ja maksude kulud. Muidu lõpetaksid baarid ja söögikohad tegevuse ja neid poleks enam võimalik avada pärast eriolukorra lõppemist.

Linnapea Galváni jaoks pole abi ettevõtetele lihtsalt rahaline toetus, see on terve kogukonna toetamine. Ilmselt vajab linnake ka keskvõimu toetust, kui eriolukord kestab veel kaua aega.

The hilltop fortress town that cut itself off from the world — and coronavirus

The town of Zahara de la Sierra in southern Spain is used to fending off enemies, and now it’s taking on coronavirus. The Moors and Christians fought over it in medieval times, and it was sacked by the French in 1812. Its formidable position high above the Andalusian countrysidemakes it an invaluable asset.

Kommentaarid
(Külastatud 2,472 korda, 1 külastust täna)