Uus skandaal: Peaminister Sanna Marini abikaasa töökohas reklaamiti välja otsekontakti valitsusega

Soome peaministri Sanna Marini abikaasa on firmadel aidanud taotleda koroonatoetusi ning selle juures kasutati tema töökohas reklaamina otsekontakti valitsusega.

Tegemist on riigiraha jagamisega tegeleva Business Finlandi toetustega, mille jaoks eraldas Soome valitsus sadu miljoneid eurosid lisaraha. Üks toetusi saanud firmadest oli ka Markkinointiakatemia Oy, kus töötab Marini abikaasa. See konsultatsioonifirma sai Business Finlandilt 44 800 eurot toetust, vahendab Iltalehti.

Iltalehti andmetel on Marini abikaasa Markus Räikkönen ise tegelenud eri firmade koroonatoetuste taotlemisega. Asjast on kirjutanud Suomen Kuvalehti.

Ühe Pirkanmaa firma juht ütles, et tema firmale pakuti abi koroonatoetuse taotlemisel just viidates peaministri abikaasale. Ta ütles, et talle helistati firmast Markkinointiakatemia Oy paar nädalat tagasi ja küsiti, kas ta on juba taotlenud tasuta raha Business Finlandilt. Firmajuht oli üllatunud, et milles asi. Tema ettevõte oli saanud juba 10 000 eurot arendustoetust.

Markkinointiakatemia esindaja ütles selle peale, et soovi korral saab veel 100 000 eurot juurde ja nende firmas töötab konsultandina peaministri abikaasa, kel on siseinfot, kuidas raha jagamine käib. Firmajuht ütles, et Markkinointiakatemia reklaamis end kui edukat firmat riigiabi taotlemisel. Markkinointiakatemia esindaja oli öelnud, et selleks ajaks oli tehtud juba 40 taotlust ja pea kõik läksid läbi. Öeldi, et taotlused tehakse firmade eest ja eduka taotluse puhul võetakse preemiat. Firmajuht ütles, et Markkinointiakatemia reklaamis oma teenuseid just peaministri abikaasa abil. Öeldi, et peaministri abikaasa aitab just neid taotlusi teha.

Väljaanne Talouselämä kirjutas samast asjast. Markkinointiakatemia juht Mikko Pulkkila ütles selle peale, et tegemist oli ühe töötaja tegevusega ja see pole firma tegevusega kooskõlas. Pulkkila ütles, et tundub, et töötaja reklaamis firma tegevust peaministrile viidates. Firma töötaja on palunud vabandust.

Ühele teisele firmale pakkus Markkinointiakatemia samuti võimalust saada Business Finlandilt 100 000 eurot toetust. Firmale oli teada, et toetuse saamisele aitab kaasa Sanna Marini abikaasa Räikkönen. Firmale öeldi, et Räikkönen aitab kaasa paljude taotluste tegemisel. Räikkönen oli see isik, kes teadis asjast kõige rohkem. Firma ei täitnud kõiki Business Finlandi nõudeid, aga selle peale öeldi Markkinointiakatemiast, et see polegi toetuse saamisel oluline. Anti mõista, et ettevõtte majandustulemused pole olulised.

Marini abikaasa nõustas firmat kõigil kohtumistel. Seal selgitati, kui palju tuleb palgakuludeks märkida. Tasu Markkinointiakatemia selle eest ei võtnud, aga oodati, et hiljem kasutatakse firma teenuseid.

Markkinointiakatemia juht Mikko Pulkkila ütles, et abitaotlustega on tegelenud 15-20 inimest ja Räikkönen on neist vaid üks. Pulkkila ei avalikustanud, kui paljusid firmasid abistati, aga neid oli olnud kümneid. Abistatud on nii Markkinointiakatemia kliente kui muid firmasid. Abitaotluste tegemise eest raha võetud ei ole.

Business Finlandilt sai 60 000 eurot toetust ka Tampere firma Haltu Oy, mille juhatuse liige on samuti peaministri abikaasa Markus Räikkönen. Marin kirjutas sotsiaalmeedias, et tema teada pole tema mees teinud taotlust firmale toetuse saamiseks.

Marin juhib peaministrina valitsust, millele allub ka töö- ja majandusministeerium, mille alluvuses töötab Business Finland.

Sanna Marinin puoliso on auttanut yrityksiä hakemaan koronatukia – työpaikalla käytettiin pääministeriyhteyttä markkinoinnissa

Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on myöntänyt Business Finlandille satojen miljoonien eurojen lisärahoituksen koronatukien myöntämistä varten. Yksi koronatukea saaneista yrityksistä on tamperelainen Markkinointiakatemia Oy. Konsulttitoimisto sai Business Finlandilta kehittämistukea 44 800 euroa. – Tilanne tarjoaa mahdollisuuden miettiä näkökulmia boksin ulkopuolelta, yhtiö kirjoittaa nettisivuillaan. Marinin puoliso Markus Räikkönen työskentelee Markkinointiakatemian viestintäjohtajana.

Kommentaarid
(Külastatud 2,936 korda, 1 külastust täna)