Uuring: Soomes õendusega asi väga hull – neid peetakse nagu orje

Soomes korraldati meditsiiniõdede seas küsitlus ja selgus, et haiglates ja hooldeasutustes on olukord väga hull. Puuduvad kaitsevahendid ning õdedel soovitatakse neid ise omale otsida.

Sajad küsitlusele vastanud meedikud vastasid, et neid on sunnitud reegleid rikkuma ning nad on pidanud itse otsima võimalusi, kuidas end viiruse eest kaitsta, kuna kaitsevahenditest on puudus, vahendab MTV.

Haiglaõdede küsitlusele vastas kuu ajaga üle 700 inimese. Neist enamus töötab avalikus sektoris meditsiiniõdedena.

Mõnes kohas on õed ühte ja sama näomaski sunnitud kasutama mitu nädalat või nii kaua, kuni see laguneb. Viirusekindlaid FFP3 maske ei ole üldse saada, kuigi patsientidega on vaja teha protseduure nagu hingamisteede puhastamine, kus selliseid 3. kategooria maske on vaja.

Mõnes kohas on haigla peaarstid rääkinud, et vajadusel saab igaüks maski ise omale valmistada majapidamispaberist ja kummipaeltest. Küsimus pole ainult näomaskides, puudu on ka muudest kaitsevahenditest, mille asemel on soovitatud kasutada vihmakeepe.

Kaitsevahendite puudus on Soomes nii suur, et mõnes kohas on hakatud kaitsevahendite nõudeid leevendama. Näiteks on juhendatud, et koroonapatsientidega kokku puutuvad meedikud võivad käia „kiiresti” patsientide juures ilma kaitsemaski kasutamata.

Ühe haigla töötaja rääkis, et haiglas on juhend, et patsienti ei saa elustada ilma vajalike kaitsevahenditeta, mis tähendab, et kui selliseid vahendeid haiglas pole, siis patsiente ei elustata. Meedikud on mures, kuidas seda seletada patsiendi lähedastele.

Paljud vastajad on märkinud, et keegi ei vastuta kaitsevahendite puudumise eest ning ebamääraseid juhiseid ei tohi vaidlustada. Jääb mulje, et tavaolukorras tavapärased hügieenireeglid on haiglates praegu hüljatud.

Mõned vastajad on ise kodust kaasa võtnud nii kaitsevahendeid kui desoaineid. Haiglates on desoained pandud kokkuhoiu eesmärgil luku taha. Ühel juhul polnud vahetuse ajal töötajate WC-s käteseepi ega paberit, kuhu käsi kuivatada. Mõnes WC-s tuleb käsi kuivatada tavalisse rätikusse, mis pole hügieeniline isegi tavaolukorras.

Küsitlusest tuleb välja ka medõdede kurnatus. Paljud vastajad tunnevad end kui orjad. Paljud kavatsevad lähiajal elukutset vahetada. Õed märgivad, et nendesse suhtutakse nagu orjadesse, kes peavad teenima ülejäänud rahvast ning loobuma oma enda elust. Õdesid võidakse praegu määrata tegema ükskõik mida ja ükskõik mis olukorras.

Kommentaarid
(Külastatud 2,215 korda, 1 külastust täna)