Uuring: koroonaviirus on sama ohtlik nagu Ebola, iga kolmas haiglasse sattunud patsient sureb

Euroopa seni suurimas koroonaviiruse uuringus võeti vaatluse alla 17 000 patsienti Ühendkuningriigis. Uuringu järgi surid 33 protsenti haiglasse sattunud koroonapatsientidest, 49 protsenti pääsesid välja ja 17 protsenti on endiselt ravil.

Hingamisaparaadi alla pandud koroonapatsientidest on tervenenud ainult viiendik ja üle poole ehk 53 protsenti surid. 27 protsenti koroonapatsientidest on jätkuvalt hingamisaparaadi all, vahendab Daily Mail.

Intensiivravile sattunud koroonapatsientidest 45 protsenti surid, 31 protsenti tervenesid ja veerand neist on veel ravil. Asjatundjate väitel näitab uuring, et koroonaviirus võib olla sama ohtlik nagu Ebola, mis tapab laias laastus 40 protsenti nakatunutest.

Koroonaviirusega ei satu küll kõik inimesed haiglasse, aga need, kes satuvad on sama suures ohus nagu Ebola puhul. Liverpooli ülikooli meditsiiniprofessor Calum Semple ütles, et inimesed peavad selle teadmise omale pea sisse raiuma.

Uuringu viisid läbi Briti nakkushaiguste valdkonna tippteadlased. Uuringus võeti vaatluse alla 16 749 patsienti, kes võeti Inglismaa, Šotimaa ja Walesi haiglatesse ravile perioodil 6. veebruarist kuni 18. aprillini.

Professor Semple ütles uuringu tulemustele tuginedes, et praeguseni levib väärarusaam, et koroonaviirus on lihtsalt raske gripp. Tegelikkuses on aga tegemist väga ohtliku haigusega ja haiglasse sattunud patsientide jaoks peaaegu sama ohtlik nagu Ebola.

Need, kes satuvad koroonaviirusega haiglasse, on enamasti juba raskes seisus ja nende suremus on 35-40 protsenti. See on sama ka Ebola puhul. Inimesed peavad seda teada saama ja teadvustama.

Põhjus, miks Briti valitsus soovitab inimestel kodus olla tuleneb just sellest, et koroonaviirus on väga ohtlik haigus. Uuringust tuli välja, et enamus haiglaravile sattunud patsientidest olid vanuses 57-82 eluaastat. Haiguse tagajärjel surnud patsientide mediaanvanus on 80 eluaastat. Samas üks 100 koroonapatsiendi hulgas on alla 5-aastane ja üks 50 hulgas on 18-aastane või noorem.

Kõige raskemad sümptomid on haiguse tagajärjel meestel ning haiglapatsientidest on 60 protsenti mehed. Teadlased tuvastasid, et rasedus pole koroonaviiruse ohutegur, erinevalt gripist, mis on ohtlik rasedatele.

Alates epideemia algusest on arstid hoiatanud, et kroonilised haigused on koroonaviiruse ohutegur, aga uuringust tuli välja, et peaaegu pooltel (47 protsendil) polnud eelnevaid tervisehädasid. Terviseprobleemidest oli koroonapatsientidel kõige rohkem südamehaigusi (29 protsenti), diabeeti (19 protsenti), krooniline kopsuhaigus (19 protsenti) ja astma (14 protsenti).

Kõige sagedasemad koroonaviiruse haiguse sümptomid on köha (70 protsenti), palavik (69 protsenti) ja õhupuudus (65 protsenti). Teadlased tõid välja, et lisaks oli veel kolm sümptomite gruppi: kurk ja hingamisteed (kurguvalu, nohu, kõrvavalu, valu rinnus), kõht ja siseelundid (oksendamine, kõhulahtisus, alakõhu krambid), liigeseprobleemid (lihas- ja liigesevalu, nõrkus).

Uuring on avaldatud väljaandes MedRxiv ja seda pole veel retsenseeritud. Uuringus on välja toodud, et koroonaviirusega haiglasse sattunud patsientidest on pooled pääsenud välja, aga kolmandik surnud. 17 protsenti patsientidest vajas haiglas intensiivravi ja kehvemas seisus on eakad ülekaalulised mehed.

Tegemist on Euroopas esimese nii ulatusliku koroonaviiruse uuringuga.

How a THIRD of UK coronavirus patients admitted to hospital die

Biggest coronavirus study in Europe looked at 17,000 hospital admissions in UK Research found 33% died, 49% were discharged and 17% are still receiving care Just a fifth of intubated UK patients made it home alive and 53% passed away Here’s how to help people impacted by Covid-19 A third of coronavirus patients admitted to NHS hospitals die from the disease and more than half of those on ventilators do not survive, according to a major study.

Kommentaarid
(Külastatud 495 korda, 1 külastust täna)