Uuring: Iga kümnes Soome ettevõte ei pea vastu järgmist kuud

Soome riigi investeerimisfirma Teollisuussijoitus (Tesi) korraldatud küsitluse kohaselt ei pea kümnendik ettevõtetest vastu järgmist kuud.

Pooled küsitlusele vastanud ettevõtted märkisid, et käive on langenud ja 15 protsenti andis teada, et käive on langenud üle 40 protsendi. Veelgi enam ettevõtteid prognoosis käibe edasist langust aprillikuus, vahendab Kauppalehti.

Küsitluses osales 800 Soome ettevõtet eri valdkondadest. Küsitlus viidi läbi 3-14. aprillil. Märtsikuus vähenes enim väikeste, 5-9 töötajaga ettevõtete käive. Neist pooled märkisid, et käive langes. Üle 100 töötajaga ettevõtetes oli olukord parem, seal märkis käibe langust 37 protsenti ettevõtetest.

Küsitlusest selgus, et lisaks majutus- ja toitlustusettevõtetele kannatab ka tööstus. Käive on langenud kõige enam toiduainetööstuses, tekstiilitööstuses, samuti trükitööstuses. Aprillis kehveneb olukord veelgi.

Hulgi- ja jaekaubanduse nõudluse langus peegeldub ekspordiettevõtete käibes väikse viivitusega. Majutuses ja toitlustuses on mõju järsk, aga tööstuses võib mõju olla pikaajaline. Tööstusettevõtteid mõjutavad eriti logistika häired.

Praegu pole veel ettevõtted kriisiga seoses muutusi ette võtnud, peale töötajate sundpuhkusele saatmise. Kõige enam on mõjutatud majutus- ja toitlustusettevõtted, kus üle 40 protsendil ettevõtetest on käibe langus 80-100 protsenti. Käive on langenud ka üle pooltes tööstusettevõtetest.

Enamus ettevõtteid leiab, et maksevõime säilub mitmeid kuid, aga ligi 10 protsenti ettevõtetest leidis, et järgmist kuud üle ei elata. Kõige raskemas olukorras on väiksemad ettevõtted. Üle 100 töötajaga ettevõtetest leidis kolmandik, et raha jätkub kõige enam kolmeks kuuks.

Alla 10 protsendi ettevõtetest olid saanud Finnvera või Business Finlandi toetusi. Neist ettevõtetest enamus leidis, et see aitas ettevõtte tegevusele kaasa.

Koroonakriis mõjutas ka ettevõtete investeeringuid. Investeeringud hakkasid vähenema juba aasta algul, aga 30-40 protsenti ettevõtetest prognoosib investeeringute langust vähemalt 30 protsenti võrreldes eelmise aastaga.

Kurvas olukorras on erandiks toiduainetööstuse ettevõtted. Neist kolmandik on küsitluse järgi kasvatanud käivet. Samas aga neljandikul on olnud käibe langus. Enamus hulgi- ja jaekaubanduse ettevõtteid säilitasid märtsis käibe eelmise aasta tasemel. Kõige paremini on toime tulnud üle 100 töötajaga hulgi- ja jaekaubanduse ettevõtted.

Kommentaarid
(Külastatud 651 korda, 1 külastust täna)