USA salaraport: Hiina varjas tahtlikult koroona-andmeid

Hiina on koroonaviiruse mõju kohta tahtlikult andmeid varjanud, leidis USA eriteenistuse salajane raport, mis esitati Valgele Majale.

Raporti koostanud ametnikud väidavad, et Hiina andmed on valed. Haigusepuhang algas Hiinas Hubei provintsis 2019. aasta lõpus, aga Hiina on teatanud ainult 82 000 nakatunust ja 3300 surmast, vahendab Bloomberg.

Võrdluseks, USA-s on mõne nädalaga registreeritud 189 000 nakatumist ja enam kui 4000 surma. USA president Donald Trump ütles, et Hiina andmed on „lahjad”, aga ei tunnistanud, et Hiina andmeid varjas. Trump ütles: „Ma ütlen, et nende andmed on natuke liiga lahjad, ja see on viisakalt öeldud.”

Trump rääkis, et USA ja Hiina suhtlevad ning Peking on lubanud USA-lt osta kaupu 250 miljardit dollari eest. Trump lisas, et kumbki pool tahab kokkuleppest kinni pidada.

Asepresident Mike Pence tunnistas intervjuus CNN-ile, et USA oleks paremas olukorras, kui Hiina oleks olnud läbipaistvam. Tema väitel levis haigus Hiinas juba tükk aega enne 2019. aasta detsembrit, kui ülejäänud maailm sellest teada sai.

USA Nebraska osariigi senaator Ben Sasse ütles, et Hiina on algusest peale haiguse kohta valetanud, valetab edasi ja jääbki valetama, et režiimi kaitsta. USA välisministeeriumi immunoloog Deborah Birx ütles, et Hiina info haiguse kohta mõjutas suhtumist haigusesse igal pool mujal maailmas. Meedikud järeldasid Hiina andmetele tuginedes, et haigus on tõsine, aga mitte väga hull – seetõttu ei osanud keegi oodata midagi sellist, mis toimub praegu Itaalias ja Hispaanias.

Hiina riikliku väljaande Global Times peatoimetaja Hu Xijin märkis sotsiaalmeedia platvormi Weibo kaudu, et USA ja teised lääneriigid püüavad Hiinas kahtlemisega juhtida tähelepanu eemale enda suurelt hulgalt surmajuhtumitelt. Tema väitel pole Hiinas võimalik andmeid moonutada. Tema väitel õnnestus Hiinas surmajuhtumeid ära hoida meedikute ja varustuse saatmisega Hubei provintsile.

Hiina pole ainus riik maailmas, mille puhul kahtlustatakse andmete võltsimist. Lisaks on kahtluse all veel Iraan, Venemaa, Indoneesia ja Põhja-Korea. Lisaks on andmeid arvatavalt moonutanud Saudi-Araabia ja Egiptus.

USA välisminister Mike Pompeo soovitas maailma riikidel esitada haiguse kohta õigeid andmeid. Ta tõi välja, et Hiina oli haiguse puhkedes keeldunud USA spetsialistide abist.

Kommentaarid
(Külastatud 2,341 korda, 1 külastust täna)