USA luureagentuuridel oli info Hiina Wuhani tervisekriisi kohta juba novembris, aga seda ei võetud tõsiselt

USA luureagentuuridel oli siseinfo Hiinas Wuhanis paisuva tervisekriisi kohta juba eelmise, 2019. aasta novembris, aga seda ei võetud tõsiselt, kuna seda infot ei osatud tõlgendada.

Info oli seotud suurema aktiivsusega Wuhani tervishoiuasutustes. See info anti USA-s edasi novembri lõpus. Siis ei osatud aga välja lugeda, et sellest võib saada üleilmne kriis, vahendab NBC News.

Teadaolevalt kirjutati USA-s detsembrikuus Hiina olukorra kohta aruanne ja see pidi jõudma hiljemalt jaanuaris ka president Donald Trumpi lauale. On iseasi, kas president sellele tähelepanu pööras.

Aga isegi siis, kui tervishoiuasutused hakkasid jaanuaris lööma häirekella, ei võtnud USA midagi ette. Nii näiteks ei täiendatud varusid ega soovitatud inimestel hoida distantsi. Ajaks, kui president Trump keelustas lennud Hiinast 31. jaanuaril, oli riiki saabunud Hiinast juba 381 000 inimest, selgus New York Times’i analüüsist.

Teadaolevalt hakkas koroonaviirus levima Wuhani kalaturul. Esimene dokumenteeritud nakatumine koroonaviirusega tuvastati Wuhanis 17. novembril. 31. detsembril avaldas Associated Press esimese ingliskeelse uudise kummalise viiruse kohta Hiinas. Lugu rääkis sellest, et Hiina asjatundjad uurivad viirust, mis meenutab 2002-2003. aasta SARS-i.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO võttis esialgu haiguse suhtes konservatiivse hoiaku. 14. jaanuaril edastatud teates märkis WHO, et pole tõestatud nakkuse kandumine inimeselt inimesele. Juba jaanuari keskpaigas oli samas juba selge, et haigus levis massiliselt Hiinast väljapoole. USA nakkushaiguste kontrollikeskus hoiatas ameeriklasi juba 6. jaanuaril Hiinasse reisimise eest.

Praegu pole teada, kui palju luureagentuurid USA otsustajaid informeerisid. Teadaolevalt ei saanud Ühendriikide parlamendi julgeolekukomisjonid hoiatusi ohtliku viiruse kohta. Parlamenti teavitati alles 6. veebruaril, peale seda, kui Donald Trump vabanes ametist tagandamise süüdistustest.

Teadaolevalt kirjutasid USA luureagentuurid viiruse kohta mitmeid ülevaateid, aga nende kohta puudub täpsem info.

U.S. spies had raw intel hinting at health crisis in China in November

WASHINGTON – U.S. spy agencies collected raw intelligence hinting at a public health crisis in Wuhan, China, in November, two current and one former U.S. official told NBC News, but the information was not understood as the first warning signs of an impending global pandemic.

Kommentaarid
(Külastatud 891 korda, 1 külastust täna)