Üllatus: seoses koroona tõrjumisega on gripp Soomest ära kadunud

Koroona-vastane võitlus ja parem kätehügieen on toonud välja veel ühe huvitava asja: nimelt on tavaline gripp Soomest peaaegu täielikult kadunud.

Terviseameti andmetel on A-grippi tuvastatud tänavu 5000 võrra vähem kui eelmisel aastal. 13. märtsi seisuga oli grippi 3000 juhtumi võrra vähem, mis tähendab, et langus jätkub. Näiteks 13. nädalal oli tänavu vaid 44 gripijuhtu, samas kui eelmisel aastal oli 928, vahendab Yle.

Gripi osas on selgelt tipp saavutatud ja nüüd on langus. Veel veebruaris oli grippi Soomes rohkem, aga nüüd enam mitte. Tavaliselt on gripi kõrghooaeg Soomes veebruar-märts. B-grippi on tänavu tuvastatud 2000 juhtumit enam, aga eelmisel aastal oli seda grippi Soomes erakordselt vähe.

Üks gripijuhtumite vähenemise põhjus on väiksem testide arv. Inimesed ei käi enam tervisekeskustes. Lisaks on hakanud inimesed rohkem käsi pesema ja see on mõjutanud gripi levikut. Gripp levib piisk- ja puutenakkusena nagu koroonaviirus ja muud hingamisteede viirused. Seetõttu on haigusest hoidumise meetodid ühesugused.

Kui inimesed pole tihedalt koos, siis ei levi nii kergesti ka teised haigused. Gripi eest kaitseb ka vaktsineerimine. Gripivaktsiine oli Soomes märtsi lõpu seisuga tehtud ligi miljon ehk viiendik elanikkonnast. Seda on samapalju või veidi vähem kui eelnevatel aastatel. Gripisurmade arv on tänavu olnud väiksem kui varasematel aasatel.

Ihmiset alkoivat torjua koronaa – kävikin niin, että influenssa hävisi lähes olemattomiin Suomessa

Syitä voivat olla ainakin ahkera käsien peseminen koronan aikaan sekä vähentyneet terveyskeskuskäynnit ja sen myötä testaukset. Influenssatapausten määrä on jatkanut rajua laskuaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan A tyypin influenssan osalta on 5 000 vähemmän laboratoriovarmennettuja tapauksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Maaliskuun 13.

Kommentaarid
(Külastatud 1,617 korda, 1 külastust täna)