Üle miljoni soomlase on kodutööl, neist pooled tahavad nii jätkata ka pärast koroonakriisi

Koroonakriisi ajal on jäänud kodutööle üle miljoni soomlase ja neist pooled tahavad nii jätkata ka pärast kriisi. See tähendab, et kaugtöö osakaal tõuseb Soomes hüppeliselt.

Yle tellimusel läbi viidud uuringu puhul on positiivne asi see, et soomlastele meeldib kaugtöö. Üle poole tööealistest jätkaks samamoodi ka tavaolukorras.

Kaugtööbuum pole tekitatud ainult koroonaviiruse poolt, vaid paljud tunnistavad, et tahaksid tööd teha kodus ja dressides. Uuringust tuli välja, et kaugtöö sobib kokku soomlaste loomusega. Soomlasi ei häiri see, kui ollakse teineteisest kilomeetri kaugusel.

Kaugtöö on hea ka seetõttu, et tööle sõidu peale ei kulu aega ning sõidukulude arvelt saab kokku hoida. Ka riiete pealt saab kokku hoida, kuna ei pea mõtlema, milline seal kodukontoris välja näed. Samuti võib kodus olla tootlikkus suurem kui tööpostil. Kontoris on palju sotsiaalset suhtlemist, töökaaslastega parandatakse maailma ja jutustatakse kohvitassi taga. Kaugtööl jääb selline asi ära ja seetõttu võib hästi planeeritud kaugtööpäev olla vägagi tõhus.

Vantaa naine Tiina, kes teeb kaugtööd räägib, et on kodus koos 4- ja 6-aastaste lastega, kes võeti lasteaiast ära ja nendega mängimise peale kulub omajagu aega. Töö sisaldab endas meilivahetust, telefonikõnesid ja veebikoosolekuid. Seda kõike on hea teha veebis Skype’i või Teams’i koosolekurakenduse abil. Tiina räägib, et kaugtöö puhul puudub sotsiaalne mõõde ning pärast koroonakriisi läheb ta tööle tagasi, kodus kaugtööl võib olla ühe päeva nädalas.

Kaugtööd saavad aga teha nn valgekraed, kes on iseenda tööandjad, ettevõtete juhid või riigi- ja omavalitsustöötajad. Küsitluse andmetel teevad pooled soomlastest heameelega kaugtööd, kui see on võimalik. Naised teevad seda meelsamini (56 protsenti) kui mehed (46 protsenti). Kõige enam soositud on kaugtöö vanuses 30-44 eluaastat, siis Helsingi piirkonnas, Turus ja Tamperes. Kõige vähem tahavad kaugtööd teha noored vanuses 20-29 eluaastat.

Kolmandik soomlastest tahaks kaugtööd teha edasi ka pärast kriisi lõppu ja see võib tähendada suurt muutust Soome töökultuuris, kui üle 300 000 inimese jääb kaugtööle edasi ka pärast koroonakriisi. See mõjutab nii kinnisvaraturgu kui rahvastiku arengut. Kaugtööbuum aeglustab linnastumist, kuna tööd saab teha ka väiksemast kohast.

Küsitluse viis läbi firma Taloustutkimus ja selles osales aprilli algul 1401 inimest.

Ylen kysely: Yli miljoona suomalaista siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana – heistä noin puolet haluaa jatkaa etätöissä koronan jälkeenkin

Koronakriisin aikana yli miljoona suomalaista on jäänyt etätöihin. Etätyö tulee yleistymään Suomessa voimakkaasti myös koronakriisin jälkeen. Taloustutkimuksen Ylelle tekemän kyselyn mukaan yli miljoona suomalaista on siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana ja heistä noin puolet haluaa ja myös pystyy tekemään työnsä etänä joko kokonaan tai lähes kokonaan – myös jatkossa.

Kommentaarid
(Külastatud 525 korda, 1 külastust täna)