Teadlaste ärev sõnum: suvi ei peata koroonaviirust – kui lähestikku on palju inimesi, siis pole vahet, kas on soe või külm

Paljud loodavad selle peale, et suvi ja soe ilm piiravad koroonaviiruse levikut. Tavaliselt hingamisteede nakkused suvel vaibuvad. Teadlased aga hoiatavad, et koroonaviiruse puhul see ei kehti, küll aga võib suvi veidi aeglustada haiguse levikut.

Inimesed on lootnud selle peale, et suvel soojaga hakkab koroonaviiruse puhang taanduma. Soome teadlaste väitel aga pole selle kohta teaduslikke tõendeid. Me ei saa mõelda nii, et suvel viirus taandub, rääkis Helsingi ülikooli nakkushaiguste abiprofessor Tarja Sironen. Tema sõnul on Soomes epideemia alles algfaasis, vahendab MTV.

Paljudele viirustele soojus ei meeldi, samuti peletab viiruseid päiksepaiste. See käib ka koroonaviiruse kohta ja suvel on oodata nakatumiste mõningast vähenemist. Pandeemiat aga suvi ei peata. Sironen märkis, et Soomes on palju inimesi, kes on viirusele vastuvõtlikud, mistõttu levib viirus kogu aeg edasi.

USA Stanfordi ülikooli mikrobioloog David Relman märgib, et suveilm küll mingil määral pärsib koroonaviiruse levikut, aga kui on palju inimesi koos, siis pole vahet, kas väljas on soe või külm. Nakatumised toimuvad siis igal juhul.

2000ndatel aastatel maailmas levinud SARS-i viirus andis suvel järele, aga sama ei kehti uue koroonaviiruse puhul. SARS levis aeglasemalt kui koroona. Seetõttu oli võimalik SARS-i levikut piirata ja Aasiast see välja ei jõudnudki. Suve tulek ei mänginud SARS-i puhul rolli.

Sama on täheldatud uute gripiviirustega, et need ei allu esimesel aastal hooajalisusele. Läks veidi aega, enne kui viirused muutusid hooajalisteks. Seda aga, millal koroonaepideemia vaibub, ei oska teadlased prognoosida. Praegu näib, et viiruse levikut on võimalik kontrollida ja see võib lainetena tagasi tulla. Olukord saadakse kontrolli alla alles siis, kui on välja töötatud vaktsiin, märgib Sironen.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO on samuti hoiatanud, et temperatuur ei mängi koroonapiiruse leviku puhul rolli, samas vajab see asi veel uurimist.

Kommentaarid
(Külastatud 1,292 korda, 1 külastust täna)