Teadlased leidsid kolm tunnust, mis näitavad koroonaviiruse puhul raske haigestumise ohtu

Teadlased tuvastasid kolm tunnust, mille põhjal võib koroonaviiruse patsientidel prognoosida haiguse rasket vormi.

USA New Yorki ülikooli teadlaste uuringu põhjal saavad arstid paremini tuvastada haiguse raske vormi tõenäosust. Uuringus võeti vaatluse alla Hiinas ravil olnud 53 patsiendi andmed.

Teadlased leidsid, et haiguse rasket vormi näitavad eelnevalt suur lihasvalu, maksaensüümi ALT kõrge näit ning hemoglobiini taseme tõus veres. Need tunnused esinevad veel siis, kui patsientidel on kergemad haigusnähud. Pärast seda aga patsientide olukord halvenes ja nad tuli ühendada intubeerituna hingamisaparaadi külge.

ALT ensüüm näitab põletikku või kahjustust maksas. Teine tunnus on lihasvalu, mida kutsutakse müalgiaks. Kolmas tunnus on hemoglobiini kõrge tase, see on valk, mis transpordib organismis hapnikku. Nüüd teavad arstid olla tähelepanelikud, sest need tunnused muidu arstides erilist tähelepanu ei ärataks. Näiteks lihasvalule erilist tähelepanu ei pöörata, rohkem tuntakse huvi hingamisraskuste kohta. Kuigi tüüpilised koroonaviirusega kaasnevad sümptomid on palavik, kuiv köha ja hingamisraskused, siis ilmneb ligi 15 protsendil patsientidest lihasvalu.

Uuringus analüüsiti 53 Hiina Wenzhou linnas ravil olnud koroonapatsiendi andmeid. Need isikud olid 30-40-aastased ja peamiselt mehed. Nad viidi haiglasse kolm päeva pärast haigustunnuste ilmnemist. Enamusel oli palavik ja kuiv köha, kuigi kolmandikul oli lahtine köha. Vähem kui kolmandikul esinesid hingeldus ja hingamisraskused. Vähestel oli lihasvalu, haige kurk ja kõhulahtisus.

Uuringu järgi olid enamusel patsientidest esialgu kerged haigusnähud. Raskete juhtumite puhul ilmnesid rasked haigusnähud nagu õhupuudus ja kopsupõletik 5-8 haiguspäeval. 88 protsendil patsientidest oli kopsus vedelik. Ainult 5 patsiendil tekkis äge kopsupõletik, kõik olid mehed.

Asjast kirjutas Business Insider.

Kommentaarid
(Külastatud 2,628 korda, 1 külastust täna)