Soomet võib tabada toidupuudus – tahetakse hakata lennukitega sisse tooma Ukraina põllutöölisi

Koroonaviiruse kriis takistab hooajatööliste tulekut Soome, mis võib kaasa tuua teatud toiduainete puuduse, sest põlluharijad ei julge teha investeeringuid. See toob omakorda kaasa hinnatõusu, mis on ohtlik asi. Sundpuhkused ja töötus niigi räsivad inimeste toimetulekut.

Hooajatööliste puudus ähvardab tervet Lääne-Euroopat ja sellega ka saaki, sest taimi ei saa maha istutada juba nüüd aprillikuus, vahendab Yle.

Soome eri ministeeriumites tehakse nüüd pingsalt tööd selleks, et leida olukorrale lahendusi. Lähiajal algab kampaania, millega meelitatakse noori, migrante ja sundpuhkusele saadetuid maale taludesse tööle. Asjaga on kiire, sest esimesi töötajaid vajatakse juba nüüd aprillikuus.

Oma toodangu kindlustamine on eriti oluline, sest piirangute tingimustes väheneb import teistest riikidest. Impordiga ei saa enam korvata omamaist toodangut. Tõenäoline on ka see, et Soomes jääb seoses kriisiga osa puu- ja juurviljadest kasvatamata. Osa saab kompenseerida toodetega väljastpoolt Euroopa Liitu, aga mitte täielikult. See lisab ühiskonnas pingeid ja avaldub laiemalt majanduses. Näiteks marju ning juur- ja puuvilju on eeloleval suvel saada kindlasti vähem kui varem. Lisaks viiakse palju kartulit, porgandit ja tomateid tööstustele. Tõenäoliselt ootab ees põllumajandustoodete hinnatõus.

Seetõttu oleks vaja anda tootjatele teada, et tööjõu puuduse küsimuses võib olla lahendus. Et võib küll teha investeeringuid, abi saabub hiljem. Kui nüüd asja ära ei otsustata, siis jäävad investeeringud tegemata.

Soome maasikataludes on just ukrainlased võtmepositsioonil, kuna nad oskavad teha kõike: sõita traktoriga, valmistada ette maasikapõldu, rohida umbrohtu, istutada taimi, juhtida tööd ning jaguneda gruppidesse. Kui ühes talus on vaja 60-70 töötajat, siis ei suudeta uusi töötajaid välja õpetada. See on võimatu, kui samal ajal peab veel ettevõtet juhtima. Vajalik oleks kasvõi võtmeisikud saada Soome. Paljudes Soome taludes on ukrainlased käinud juba viimased 20 aastat suviti 3-4 kuu jooksul.

Nüüd mõeldakse Soomes, kuidas saada hooajatöötajaid Ukrainast ja Venemaalt Soome. Kriitiline on saada Soome ligi 1500 töötajat. Ukrainlased saaks tuua kohale tellimuslendudega, aga selleks on vaja poliitilist otsust. See tähendab ka seda, et need 1500 inimest peavad olema mõnda aega karantiinis.

Hooajatöötajatest on suur puudus üle terve Soome, aga eriti on neid vaja Soome edelaosas, Põhja- ja Lõuna-Savos ning Pohjanmaal. Soome jaoks on oht ka see, et kui suurtes Euroopa Liidu riikides põllumajandustoodang väheneb, siis tõmmatakse eksporti kokku just selliste väikeste riikide nagu Soome arvelt.

Osa ruuasta uhkaa loppua koronan vuoksi – Suomi suunnittelee tilauslentoja ukrainalaisille työntekijöille

Ruuan hinnat nousevat, kun maatilat eivät uskalla investoida kesän tuotantoon työvoimapulassa, ennustaa EU-viljelijöiden nokkamies Pekka Pesonen. Koronaviruskriisi estää käytännössä kaikkien ulkomaalaisten kausityöntekijöiden pääsyn Suomeen, kun rajoja on suljettu. Se tarkoittaa, että monista elintarvikkeista voi tulla pulaa kesällä. Hinnat nousevat, mikä on koronakriisissä erityisen vaikea asia. Huonot talousajat, lomautukset ja työttömyys syövät muutenkin ihmisten toimeentuloa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,726 korda, 1 külastust täna)