Soomes suunatakse töötud ja välismaalased maatööle

Soomes on viimased paarkümmend aastat suvisel hooajal teinud maatööd välismaalt tulnud hooajatöölised. Kuivõrd koroonaviirus piirab liikumist, siis tahetakse hakkama saada oma jõududega.

Soome valitsus tahab muuta seadust nii, et Soomes elamisloaga olevad välismaalased saaksid ka vajalikke töid teha. Kui see õnnestub, kehtivad muudatused kuni käesoleva aasta lõpuni, vahendab Yle.

Soomes on elamisloa ja viisaga tuhandeid välismaalasi. Kõiki neid ei saa aga maatööle suunata. Mõjutavad isiku asukoht, liikumisvõimalused, tööalased teadmised ja tervis. Praktiliselt tähendab muudatus seda, et põllumajanduses oleks võimalik kasutada mõnisada inimest.

Soomes oleks vaja hooajatöödele nagu marjade korjamine ja aiavilja kasvatamine 15 000-20 000 inimest. Eesmärk on ka see, et Soome õpilased ja töötud läheksid appi maatöödele. Põllumajanduse palgad on alates 8,71 eurost tunni eest. Kui maale suveks töölisi ei leita, siis on oht, et saak jääb koristamata.

Maa- ja metsamajandustootjate keskliidu veebis on eraldi teenus, kus tööotsijad ja tööandjad saavad teineteist leida.

Hallitus yrittää pelastaa marjojen ja vihannesten satokauden: työttömät ja opiskelijat pelloille sekä muutoksia ulkomaalaislakiin

Työntekijäpula saattaa vaikuttaa tulevan kesän mansikkasatoon. Maatalouden kausityöntekijät ovat jo parin vuosikymmenen ajan tulleet ulkomailta. Koska koronatilanne vaikeuttaa liikkumista, haetaan työntekijäpulaan nyt ratkaisua omasta takaa. Hallitus esittää, että oleskeluluvalla Suomessa oleville ihmisille tulisi antaa mahdollisuus työntekoon huoltovarmuuden ja työmarkkinoiden toimivuuden kannalta tärkeissä tehtävissä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,713 korda, 1 külastust täna)