Soomes paisub maskiskandaal: laod olid tühjad juba jaanuaris, aga valitsus kinnitas paar nädalat tagasi, et „need otsa ei lõppe”

Soomes on paisumas maskiskandaal, kus valitsus on ajanud rahvale seoses kaitsemaskidega puru silma. Maskid olid ladudest otsas juba jaanuaris, aga valitsus kinnitas veel paar nädalat tagasi, et maskid otsa ei lõppe.

Soomes tuvastati esimene nakatumine koroonaviirusega 29. jaanuaril, see oli ühel Hiina turistil. Vahetult pärast seda ütles Helsingi CityCenteri apteegi juhataja, et näomaske pidi sisse ostma „erilisest kohast”, kuna ladudes neid enam polnud, vahendab Iltalehti.

Veebruari lõpus oli uudis, et Soomes on näomaske suurtes kogustes kokku ostnud välismaalased. 16. märtsil kuulutas Soome valitsus seoses koroonaviirusega välja eriolukorra. 17. märtsil kinkis põlissoomlaste rahvasaadik Mika Niikko kõigile Soome rahvasaadikutele karbi näomaske ja soovitas lõpetada maskide väljavedu, kuna selle ajani veeti maske Soomest massiliselt välja. 23. märtsil teatas Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi esindaja Päivi Sillanaukee, et Soomes avati varustuskindluse laod, kus on miljoneid maske, millest jätkub pikaks ajaks. „Need ei lõppe otsa,” kinnitas Sillanaukee.

Vaid kaks päeva hiljem, 25. märtsil teatasid Soome raviasutuste esindajad, et kaitsevahendite koha pealt on Soomes olukord „katastroofiliselt nõrk”. 1. aprillil teatas Helsingi piirkondlik haigla, et varustuskindluse ladudest ei tulnud suurt midagi. Vahenditest oli suur puudus.

Sotsiaal- ja terviseminister Aino-Kaisa Pekonen ütles 1. aprillil, et kaitsevahendite olukord on Soomes hea, aga mõnes kohas on puudus. Olukord polnud tema väitel kriitiline. Samal päeval selgus, et suur osa varustuskindluse ladudes olnud maskidest olid vananenud juba 2014. aastal ja neid ei soovitatud kasutada.

Minister Pekonen edastas 7. aprillil sotsiaalmeedias, et Soome on tulemas lennukitega „märkimisväärseid koguseid” kirurgilisi maske ja respiraatoreid varustuskindluse ladude täienduseks. Hoolduskindluskeskus oli andnud teada, et Hiinast oli tulemas nelja Finnairi lennukiga kaitsevahendeid. Seda ei öeldud, kellelt vahendid ostetakse. Hinda ei avalikustatud, aga öeldi, et tegemist on kümnete miljonite eurodega. Minister Pekonen kinnitas veel, et varustuskindluse laod pole tühjad ja seal on veel asju. Minister kinnitas, et Soomes on varutud piisavalt kaitsevahendeid.

Soome kuue suurema linna juhid esinesid samal päeval pöördumisega, milles märkisid, et kaitsevahenditest on suur puudus ja olukord on kogu riigis kriitiline.

Järgmisel päeval, 8. aprillil saabus Soome esimene lennuk lubatud kaitsevahenditega. Kaitsemaske ja respiraatoreid oli tulnud ligi 2 miljonit. Laboris selgus, et maskid ei vasta haiglate nõuetele, aga neid saab kasutada hooldekodudes. See oli pettumus, tunnistas sotsiaal- ja terviseministeeriumi kantsler Kirsi Varhila. Tema väitel on ka teistesse riikidesse jõudnud asju, mis ei vasta standardile. Hoolduskindluskeskuse juht Tomi Lounema ütles, et uusi tellimusi tehakse kogu aeg. Peaminister Sanna Marin märkis sotsiaalmeedias, et omavalitsused süüdistavad riigi valitsust omaenda tegematajätmistes.

Suomen Kuvalehti avalikustas 9. aprillil riigi kaitsevahendite tellimise tagamaad, kus tehinguid tehakse kahtlaste firmadega ja neile eraldatakse suuri summasid. Sellest paisus skandaal. Tööminister Tuula Haatainen palus hoolduskindluskeskuselt selgitust. Haatainen väitis, et sai asjast teada ajakirjandusest.

Hoolduskindluskeskus korraldas samal õhtul pressikonverentsi, kus asutuse juht Tomi Lounema tunnistas tehtud vigu. Kahtlastele ettevõtjatele oli kummalegi makstud 5 miljonit eurot. Pärast seda tuli välja, et mitmed Soome firmad olid pakkunud hoolduskindluskeskusele abi, aga sellest oli ära öeldud. Peaminister Sanna Marin andis teada, et hoolduskindluskeskuse juht on usalduse kaotanud. Pärast seda astus hoolduskindluskeskuse juht ametist tagasi.

Helsingin Sanomat kirjutas, et sel ajal, kui Soome valitsus kinnitas, et maskidest puudust ei tule, oli varustuskindluse ladudes maske vähemaks kui üheks päevaks. Hoolduskindluskeskus lubas koostada töö- ja majandusministeeriumile 14. aprilliks ülevaate tegevustest seoses maskidega ja see info lubati avalikustada.

Maskikohu paisuu: tukut tyhjiä jo tammikuussa – ministeriö vakuutti vielä muutama viikko sitten, että “eivät ne tule loppumaan”

Hengityssuojainten tai oikeastaan niiden puute on ollut Suomen koronaviikon puheenaihe numero yksi. Nyt sopassa on mukana myös epäselviä kauppoja. Keskustelu suojavarusteisiin liittyvistä ongelmista alkoi kuitenkin jo tammikuussa. Iltalehti listasi, miten Suomen maskigate on edennyt päivä päivältä. 24.1.2020 24. tammikuuta se kerrottiin ensimmäisen kerran: Suomessa oli mahdollisesti koronavirusta. Kahdella Wuhanista saapuneella kiinalaisturistilla oli flunssaoireita.

Kommentaarid
(Külastatud 2,322 korda, 1 külastust täna)