Soomes on paljud Airbnb broneeringud tühistatud juuni lõpuni

Soomes on ilmunud kinnisvaraportaalidesse palju selliseid üürikorterite pakkumisi, kus isegi voodilinad on hinna sees. Tavaliselt pakutakse selliseid kortereid Airbnb teenuse kaudu, aga koroonaepideemia tõttu pole sel teenusel enam piisavalt kliente.

Veel märtsikuu algul olid Airbnb korterid kuni suveni ära broneeritud. Alates 11. märtsist on aga broneeringuid hakatud tühistama. Airbnb muutis märtsis broneeringute tühistamise tingimusi, millega seoses saab maikuu lõpuni broneeringuid tühistada tasuta, vahendab MTV.

Nüüd ongi paljud broneeringud tühistatud kuni juunikuu lõpuni. Neid kortereid pakutakse inimestele, kes tulevad Soome suvetööle.

Soome üürileandjate liidu andmetel on osa lühiajalise üüri korteritest läinud üle pikaajalise üüri peale. Senised broneeringud on tühistatud.

Üüride hinnad pole aga veel alla hakanud tulema. Mõned lühiajalised üürileandjad ootavad veel maikuu keskpaigani ja kui siis midagi ei muutu, minnakse üle pikaajalise üüri peale.

Lühiajalise üüri kortereid on Soomes ligi 16 000. Kõige rohkem on selliseid Airbnb kortereid Helsingis ja Rovaniemis. Soome lõunaosas on põhiline hooaeg suvi, põhja pool jälle talv. Põhja pool aga tühjenesid korterid nüüd varem kui tavaliselt. Sealgi on pandud kortereid pikaajalisele üürile. Broneeringud on tühistatud kuni sügiseni välja.

Korterite üüriga tegelevad inimesed räägivad, et kui koroona oleks tulnud aastavahetusel, oleks see olnud turismi seisukohalt veel suurem katastroof. Nüüd oli aga hooaeg lõppemas, kui hakati broneeringuid tühistama. Vaikse languse asemel tuli järsk seisak. Nüüd oodatakse sügiseni ja vaadatakse, mis saab. Kui talviseid turiste ei tule, siis peab midagi välja mõtlema.

Lühiajaliste üürikorterite osa on Soome üüriturul suhteliselt väike ja pole teada, kuidas nende liikumine pikaajalisele üüriturule mõjutab üürihinda. Kõik oleneb sellest, kui kaua eriolukord ja piirangud kestavad. Kui pakkumine suureneb, siis hakkavad hinnad tõenäoliselt langema. Teisalt on raske prognoosida üürileandjate käitumist – kas nad üürivad korterid välja või müüvad ära. Näiteks Rovaniemis on Airbnb kortereid rohkem kui mujal Soomes. Seal on näha, kas neid kortereid hakatakse õpilastele pikaajalisele üürile pakkuma. Helsingis on mõned hea asukohaga Airbnb korterid juba tulnud pikaajalisele üürile.

Kommentaarid
(Külastatud 292 korda, 1 külastust täna)