Soomes on jätkuvalt kaitsevahendeid puudu, lennukitäiest kaitsemaskidest ei piisa isegi nädalaks

Soomes on haiglates varutud kaitsevahendeid vähem kui arvatud, mistõttu ei jätku Soome varudest ning isegi ühest Hiinast saabunud lennukitäiest maskidest jätkub vähem kui nädalaks.

Soome hoolduskindluskeskuse varud on juba otsakorral, kuigi epideemia on alles alguses. Möödunud nädalal tunnistasid meedikud, et varustuskindluse ladudest saadi vahendeid juurde ainult natukene. Neist aga ei piisa, et täita terviseameti juhiseid, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks on antud teada, et hambaravile pandi Soomes piir just seetõttu, et seal kasutatakse palju kaitsevahendeid. Mitmed terviseasutused on andnud teada, et ei saa teenuseid pakkuda kaitsevahendite puudumise tõttu.

Koroonaepideemia kestab veel vähemalt mitu kuud ja Soome on alles epideemia algusfaasis. Kaitsevahenditest on aga juba nüüd puudu ja on tekkinud küsimus, kas neid jätkub. Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi andmetel ei saa öelda, et jätkub. Kui kõik hanked õnnestuvad, siis jätkub. Aga kõik ei pruugi õnnestuda. Kaitsevahenditest oleks juba puudus, kui poleks tehtud lisahankeid ja ei korraldataks oma tootmist. Varustuskindluse varudest epideemia ajaks ei piisaks.

Probleem tuleb sellest, et vahendeid kulub rohkem kui varusid suudetakse täiendada. Igal nädalal kulub miljoneid näomaske ja lisaks veel teatud kogus respiraatoreid. Arv sõltub haiguse levikust, aga igal juhul kulub neid nädalas miljoneid.

Helsingi linnapea Jan Vapaavuori kirjutas sotsiaalmeedias, et ainuüksi Helsingis kulub üle miljoni kaitsevahendi nädalas. Samuti kulub Soomes miljon näomaski nädalas vanurite koduhoolduse peale.

Maske kulub palju ka mujal. Prantsuse terviseminister Olivier Véran andis teada, et 65 elanikuga Prantsusmaal kulub 40 miljonit näomaski nädalas. See tähendab, et Soome teisipäeval Hiinast saabunud lennukitäiest maskidest kuigi kauaks ei jätku. Saabus üle miljoni maski ja üle 100 000 respiraatori, aga nendest jätkub vähem kui nädalaks. Suurusjärk on selline, et ühest lennukitäiest nädalaks ei piisa.

Lisaks tuleb saabuvad maskid veel ära proovida, kas need vastavad nõuetele. Kui maskid nõuetele ei vasta, siis neid kasutada ei saa. Kokku on Soome tellitud 12 lennukitäit kaitsevahendeid ja mitu lennukitäit peaks saabuma eeloleval nädalal, aga täit kindlust ei ole. Need lennukid võivad tulla, aga võivad ka mitte tulla. Pole teada, kas ostetud kaitsevahendid on üldse olemas.

Soome ametivõimud ei avalikusta, palju on Soomes ladudes kaitsevarustust, aga on teada, et valitseb puudus. Seetõttu jagatakse kaitsevahendeid jaopärast. Hoolduskindluskeskuse ladude eesmärk oli osta aega, aga praegune vajadus on suurem kui mahuks ükskõik millistesse ladudesse.

Probleemidele vaatamata pole nüüd muud võimalust, kui hankida kaitsevahendeid ükskõik mil viisil. Tuŕud on avatud ja Soome ostab varustust, kust saab.

Kommentaarid
(Külastatud 156 korda, 1 külastust täna)