Soomes oli Euroopa juhtiv kaitsevahendite tootmine, aga see müüdi maha ja tootmine viidi mujale

Soomes oli varem Euroopa juhtiv kaitsevahendite tootmine ettevõttes Kemira Safety. See ettevõte müüdi aga maha aastal 2000 ja tootmine viidi mujale aastal 2012.

Praegu on Soome kaitsevahenditega suures hädas, sest neist on puudus ja kaitsevahendeid tuleb osta paaniliselt Hiinast läbi kahtlase taustaga vahendajate ning kõrge hinnaga, samas kui kvaliteet pole tasemel. Soomes aga toodeti varem maailma tippkvaliteediga kaitsevahendeid, vahendab Iltalehti.

Soome tehas asus Vaasas ning selle ostis üles USA ettevõte Scott Technologies. USA omanikud lõpetasid Soomes kaitsevahendite tootmise aastatel 2013-2014 ja uksed pandi lõplikult kinni aastal 2015.

Kemira alustas Soomes 1920. aastal, kui alustati väävelhappe ja väetise superfosfaadi tootmist. Kaitsevahendeid hakati tootma Talvesõja ajal 1939. aastal. Tütarfirma Kemira Safety Oy loodi aastal 1993. Aastakümnete pikkuse tegevuse tulemusel sündis 1995. aastal tuntud kaitsemask M95, mida Soome kaitsevägi siiani kasutab.

Ettevõte oli kasumlik. Kemira Safety 1999. aasta käive oli 14,2 miljonit eurot ja kasm 0,9 miljonit eurot. Sõjaliste kaitsevahendite tootmine oli vähenenud, aga tööstuslike kaitsevahendite osa kasvanud. Ometi otsustas Kemira kasumliku ettevõtte 2000. aastal maha müüa. Kemira kavatses keskenduda oma põhitegevusele. Kaitsevahendite tase oli maailma tipp, seepärast USA ettevõte selle ostiski, samuti pääseti Euroopa turule. Tootmine jätkus veel kümmekond aastat, kuni Scott Health & Safety Oy koondas 2012. aastal kõik sadakond töötajat. Tootmine jätkus Inglismaal.

Suomi oli suojavarustebisneksessä Euroopan huipulla – näin kannattava yritys myytiin, Vaasan tehdas suljettiin ja tuotanto siirrettiin ulkomaille

Mitäs sitten tehdään ja mistä Suomeen saadaan suojaimia, jos tapahtuu joku iso katastrofi, Scott Safetyn Vaasan tehtaan suodatinkoneenhoitaja Thomas Dahl kommentoi kannattavan tehtaan lopettamispäätöstä joulukuussa 2012 Teollisuusalojen ammattiliitto ry:n lehteen. Niin. Dahlin kommentti voi vetää mietteliääksi vuonna 2020, kun koronaviruspandemia koettelee Suomea ja koko maailmaa.

Kommentaarid
(Külastatud 597 korda, 1 külastust täna)