Soomele pakkus kaitsemaske Hiinas tegutsev ettevõtja, aga riik tellis maskid skandaalselt kaunitarilt

Soomele pakkus kaitsemaske Hiinas 25 aastat tegutsenud ettevõtja Jari Komulainen, aga selle asemel tellis riik maskid skandaalselt kaunitarilt Tiina Jylhält.

Hiinast jõudis teisipäeval Soome lennukitäis kaitsevahendeid, kaks miljonit kirurgimaski ja 230 000 respiraatorit. Kolmapäeval teatasid ametivõimud, et maske ei saa Soomes haiglates kasutada, kuna nad ei vasta Euroopa standardile. Maske võib siiski kasutada hooldekodudes ja hooldajate koduvisiitidel, vahendab Apu.

Soome riigi hoolduskindluskeskus tellis maskid skandaalse kaunitari Tiina Jylhä ettevõttelt The Look Medical Care OÜ. Jylhä omakorda andis teada, et teda kavaldas üle tema konsultandina tegutsenud samuti skandaalne ettevõtja Onni Sarmaste. Viimane omakorda rääkis, et hoopis Jylhä ja tema elukaaslane Tapani Valkonen tahtsid Soome riigilt 5 miljonit eurot välja petta.

Kaubandusega tegelev ettevõtja ja president Mauno Koivisto endine väimees Jari Komulainen  on teinud Hiinaga äri alates 1984. aastast. Ta räägib, et pakkus end maskide vahendajaks. Tal on sidemed ühe 1957. aastal asutatud Hiina ettevõttega, mis kuulub Hiinas 500 suurima ettevõtte hulka. Ettevõttel on 30 000 töötajat ja see valmistab maske muu hulgas Hiina haiglatele.

Komulainen rääkis väljaandele Apu, et Soome saatkonnas Hiinas ei oldud huvitatud tema pakutavast. Komulainen räägib, et Hiina ettevõtluskeskkond erineb Lääne omast. Hiinas pikalt tegutsenud ettevõtjad uurivad hoolikalt ettevõtete tausta enne tehingu tegemist. Kui tegemist on nii suure tehinguga, siis peab hiina keelt kõnelev inimene minema tehasesse kohale. Peab kontrollima ladusid, kuhu tehasest kaup saadetakse, rääkima töötajatega ja tegema kindlaks, et konteineritesse pannakse ikka õige toodang.

Hiina CE-sertifikaatidega, millega peaks olema tõendatud toodete sobivus Euroopa turule võib aga Komulaineni väitel tagumikku pühkida. Hiinas on mitmeid CE-sertifikaate väljastavaid asutusi, aga paljud neist väljastavad võltsitud sertifikaate.

Soome saadetud maskid on Komulaineni väitel nn igamehe maskid, mis pole steriilsed, neid võib kasutada koolides või poodi minnes. Loa steriilsete maskide ekspordiks annab Hiina valitsus.

Komulainen kinnitab jutte, et Hiinas ületab maskide nõudlus seoses koroonaviiruse levikuga praegu pakkumist. Hiinas on tekkinud viimase 3 nädalaga juurde 10 000 uut maskivalmistajat, kus enne toodeti mütse ja kindaid. Nõudlus on metsik ja iga päev läheb teele sadu lennukeid kaitsevahenditega.

Hoolduskindluskeskuse seikluste kohta rääkis Komulainen, et Soomes pole aru saadud, mida üldse osteti. Ta ütles, et inimesi tuntakse ja Onni-sugustele niisama raha ei anta.

Jari Komulainen tarjoutui välittäjäksi Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppaan Kiinasta – Valtio kieltäytyi ja valitsi Tiina Jylhän

Suomeen lennätettiin tiistaina Kiinasta lentokoneellinen kasvosuojaimia, kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 kasvosuojaimia. Keskiviikkona viranomaiset ilmoittivat, ettei tarvikkeita voi tutkimusten mukaan käyttää Suomessa sairaalakäytössä, sillä ne eivät ole eurooppalaisten standardien mukaisia. Suojaimia voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja sairaanhoidon kotipalveluissa. Suomen valtion omistama Huoltovarmuuskeskus tilasi tarvikkeet kohujulkkis Tiina Jylhän virolaiselta The Look Medical Care OÜ:lta, Suomen Kuvalehti paljasti keskiviikkona.

Kommentaarid
(Külastatud 1,868 korda, 1 külastust täna)