Soome toob Hiinast 4 lennukitäit kaitsevahendeid 10-kordse hinnaga

Soomes on varustuskindluse ladudest saadud kaitsevahendite kogused ebapiisavad, mistõttu tuuakse Hiinast lisa kokku 4 lennukiga ja 10-kordse hinnaga.

Helsingi piirkonna haigla diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et ladudes olnud väike kogus tuli halva üllatusena, seda eriti Helsingi piirkonna vajadusi arvestades. Helsingi haigla ostab vahendeid, kust saab turult ja see sarnaneb ruletiga, vahendab Iltalehti.

Osa kaitsevahendeid nagu visiire saab ka mitu korda kasutada. Neid on lihtne desinfitseerida ja neid pole mõtet peale ühekordset kasutust ära visata. Enamus kaitsevahendeid on aga selised, mida tuleb regulaarselt vahetada, et nad kaitseksid.

Näomaske näiteks tuleb vahetada neli korda päevas, aga selleks pole maske piisavalt. Teatud olukorras võib maski kasutada ka päev otsa, aga näiteks pärast söömist tuleks panna uus mask.

Signaale, et varustuskindluse ladudest tuli oodatust vähem kaitsevahendeid on tulnud meditsiiniasutustest üle terve Soome. Hoolduskindluskeskus on üritanud vahendeid juurde osta, aga see on väga raske.

Nüüd on jõutud niikaugele, et Hiinast tuuakse kaitsevahendeid 4 Finnairi lennukiga. Esimesed lennud tehakse käesoleval nädalal ja ülejäänud järgmisel nädalal. Ilmselt on vaja teha veel lisalende. Tarvikute hinnad on praegu kümnekordsed võrreldes tavaolukorraga. Selle hinnaga tuleb osta, muud varianti pole.

Soome ei avalikusta, kellelt Hiinast vahendid ostetakse, samuti ei avalikustata Finnairi lendude maksumust. Tegemist on kümnete miljonite eurodega.

Varustuskindluse ladudest saadeti laiali ka aegunud vahendeid ning meedikud kurdavad, et neil on halb hais juures. Need vahendid soetati 2009. aasta seagripi epideemia ajal ja neid on hoitud halbadeks päevadeks.

Suomi hankkii neljä lentokoneellista suojavarusteita Kiinasta 10-kertaisilla hinnoilla – “puhutaan yhteensä kymmenistä miljoonista”

Sosiaali- ja terveysministeriö teki viime viikolla historiallisen päätöksen valtion varmuusvarastojen avaamisesta. Varastossa olleiden suojavälineiden ensimmäinen erä toimitettiin viime viikolla viidelle yliopistolliselle sairaanhoitopiirille, jotka vastaavat materiaalien hajautuksesta alueelleen. Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille Husille tämä ei tuonut kovinkaan suurta helpotusta. – Toistaiseksi saadut määrät eivät olleet suuria meidän tarpeeseemme nähden.

Kommentaarid
(Külastatud 891 korda, 1 külastust täna)