Soome terviseameti esialgsed andmed: kuni 10 protsenti nakatunud koroonaviirusega Uusimaal

Soome lõunaosas Helsingi ümbruses Uusimaa maakonnas on koroonaviirusega nakatunud juba 5-10 protsenti elanikest, selgub Soome terviseameti esialgsetest andmetest.

Andmed selguvad terviseameti ülevaatest, mis esitati valitsusele esmaspäeval. Selle ülevaate põhjal otsustas valitsus, kas pikendada Uusimaa isoleerimist, vahendab Ilatelhti.

Terviseamet teatas täna kolmapäeval, et tegelik nakatunute hulk võib olla ametlikest andmetest mitukümmend korda suurem. Terviseameti rahvatervise osakonna juhataja Mika Salminen märkis sotsiaalmeedias, et tegemist on antikehade testide põhjal koostatud esialgsete andmetega.

Kui esialgsed seroloogilised andmed paika peavad, on Uusimaal tegelikkuses juba koroonaga nakatunud 84 000-169 000 inimest.

Terviseameti hinnangul oleks ilma piiranguteta olnud nakkuskordaja ehk R0 Soomes 2,4. See tähendab, et iga nakkuse kandja oleks nakatanud veel 2,4 inimest. Piirangud langetasid R0 arvu 1,2-1,3 peale, mõnes piirkonnas koguni 1,0 peale. Kui R0 number langeb alla 1,0, siis epideemia vaikselt hääbub.

Soome terviseamet arvas aprillis, et epideemia tipp saabub maikuus. Värske prognoosi kohaselt on aga epideemia tipp edasi nihkunud mai keskpaika või isegi juuni algusse. Terviseameti hinnangul jätkub piisaval arvul haiglakohti nii Uusimaal kui kogu Soomes.

Kommentaarid
(Külastatud 1,446 korda, 1 külastust täna)