Soome teadlane pakub välja, milliseid koroonapiiranguid võiks hakata kaotama

Soome valitsus otsustab maikuu algul, kuidas ja millal kaotatakse koroonaviiruse epideemiaga seotud piirangud. Praegused piirangud kehtivad 13. maini.

Soome valitsus on otsustanud kasutada hübriidstrateegiat, kus piiranguid kaotatakse järk-järgult, samal ajal testitakse inimesi rohkem ja tuvastatakse ning jälgitakse uusi nakatumisi.

Eesmärk on liikuda tavapärase elu suunas, aga nii, et haigus püsib kontrolli all. Nii maailmas kui Euroopa Liidus soovitatakse, et piiranguid ei kaotatakse korraga. Soome valitsus on juba otsustanud lõpetada Uusimaa sulgemise, vahendab Iltalehti.

Valitsus peab otsustama näiteks seda, kas koolid hoitakse suletuna maikuu lõpuni või pääsevad lapsed veel enne õppeaasta lõppu kooli. Praegu käib koolis vaid väike hulk õpilasi, ülejäänud on kaugõppes. Haridusala ametiühing sooviks hoida koolid suletuna, aga lastearstide hinnangul pole koolide kinnihoidmisel mõtet. Euroopa Komisjon on soovitanud kõigepealt avada koolid, siis söögikohad ja viimases järjekorras massiüritused.

Helsingi ülikooli teadlane Tuomas Aivelo on laias laastus Euroopa Komisjoni soovitustega nõus. Samas soovitab ta valitsusel olla otsustes kannatlik. Näiteks võiks hoida koolid suletuna, kui see võimaldab koolid avada sügisel. Koolis on suuremad haiguse levitajad täiskasvanud kui lapsed. See tähendab, et kui koolid avatakse, siis tuleb hoida õpetajate toad suletuna, et õpetajad omavahel ei kohtuks. Lisaks peaks koolis olema eri aegadel vahetunnid ja söögikorrad.

Valitsus peab otsustama, mida teha söögikohtadega, mis pandi kinni 4. aprillil. Need on praeguse seisuga suletud maikuu lõpuni. Tuomas Aivelo soovitab piirkondlikke erisusi. Näiteks väljaspool Uusimaad võiks söögikohad avada varem. Söögikohtade puhul tuleks mõelda, kui palju inimesi sisse lastakse ja kuidas toitu pakutakse.

Lisaks koolidele ja söögikohtadele on kinni raamatukogud, muuseumid, teatrid ning spordi- ja kultuurikeskused. Üle 70-aastastel inimestel on Soomes soovitatud püsida kogu aeg kodus ning külaskäigud vanurite juurde on keelatud. Samuti on keelatud haiglate ja hooldekodude külastused. Tuomas Aivelo märgib, et vanureid pole võimalik kaitsta, kui haigus pääseb laiemalt ühiskonnas levima. Kui haigust hoitakse vaos, kaitseb see ka riskigruppe. Samas mõjutab vanureid ka see, kui nad peavad üle aasta karantiinis olema.

Koroonapiirangute hulka kuuluvad ka reisipiirangud. Praegu on piiratud reisimine nii mööda maad, meritsi kui lennukiga. Üle piiri tööle käimine toimub, aga piiratult. Piirangud ei puuduta kaubaliiklust. Valitsus soovitab Soomes vältida igasugust reisimist, ka suvilas käimist. Tuomas Aivelo arvates aga pole igasugune suvilas käimine halb. Kui ollakse järve ääres ja käiakse saunas on see hoopis teine asi kui poes käimine. Suvel maal on kontakte vähem kui linnas ja õues on nakatumise oht väiksem kui siseruumides.

Valitsus on otsustanud, et suuremaid üritusi ei saa korraldada enne kui augustis. Lisaks on keelatud kõik üle 10 inimesega kogunemised. Aivelo vabastaks viimases järjekorras siseruumides toimuvad massiüritused. Nende kohta on teada, et seal on nakatunud korraga palju inimesi, samas õues on nakatumise oht väiksem.

Tutkija: Nämä koronarajoitukset voitaisiin purkaa ensimmäisenä

Suomi on siirtymässä koronaviruksen torjunnassa niin sanottuun hybridistrategiaan, jossa rajoitustoimenpiteitä on tarkoitus alkaa purkaa asteittain. Samalla siirrytään entistä laajempaan testaamiseen, jäljittämiseen, sairastuneiden eristämiseen ja hoitoon. Tavoitteena on palata pikkuhiljaa normaaliin elämään, mutta niin, että tautitilanne pysyy hallinnassa. Maailmanlaajuinen ja EU-tason suositus on, että rajoituksia ei purettaisi kerralla.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,671 korda, 1 külastust täna)