Soome tarbijate usaldus kukkus kõigi aegade madalaima tasemeni

Soome tarbijate usaldusindeks kukkus aprillis kõigi aegade madalaima tasemeni ehk näiduni -13,9. Veel märtsikuus oli tase -7,1.

Aprilli number oli mõõtmisajaloo ehk aastate 1995–2020 kõige madalam. Pikaajaline keskmine on olnud -1,7, vahendab Yle.

Elanikest on kõige pessimistlikumad pensionärid, kelle puhul langes indeks näiduni -21,4. Ettevõtjate usaldusindeks langes tasemeni -17,7.

Soome majanduse usaldusindeks langes aga 1990ndate aastate kriisi tasemele. Toona oli indeksi põhjanäit -75, tänavu aprillis on näit -59. Väljavaated on pessimistlikud igas valdkonnas, aga eriti teeninduses. Mõju on jõudnud juba tööstusse ja ehitusse. Majanduse usaldusindeksi 55-aastase ajaloo jooksul on praegune langus kõige järsem ja ulatuslikum.

Kuluttajien luottamus romahti kaikkien aikojen pohjiin, elinkeinoelämän luottamus 90-luvun laman tasolle

Palvelualan yritykset ottivat ensimmäisen iskun, vaikutus leviää myös teollisuuteen ja rakentamiseen. Sekä kuluttajien että yritysten luottamus romahti huhtikuussa koronakriisin myötä, ilmenee Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattoreista. Kuluttajien luottamus vaipui huhtikuussa kaikkien aikojen pohjanoteeraukseen, kertoo Tilastokeskus. Indikaattori vaipui lukemaan -13,9, kun se maaliskuussa oli -7,1. Huhtikuun lukema on mittaushistorian eli vuosien 1995-2020 synkin.

Kommentaarid
(Külastatud 471 korda, 1 külastust täna)