Soome taludesse on hädasti vaja appi 10 000 inimest, ligi 1000 on end juba pakkunud

Koroonaepideemia takistab võõrtöölistel tulekut Soome, mistõttu vajatakse Soomes maatööle ligi 10 000 inimest. Ligi 1000 inimest on end juba välja pakkunud.

Maa- ja metsamajandustootjate keskliidu andmetel on vaja kevad- ja suvehooajal ligi 14 000 lisatöötajat. Varem olid nad põhiliselt välismaalased, vahendab Iltalehti.

Valitsus otsustas eile esmaspäeval, et Soome lastakse sisse väike hulk välismaalasi, aga see ei kata kogu vajadust. Soome aiandusliit, ProAgria keskuste liit ja Svenska Lantbrukssällskapens förbund annavad nüüd teada, et pakkuda on 10 000 töökohta eri aiandustöödel. Taludes on tööjõuga juba kiire.

Töökohti soovitatakse vaadata Moli veebist, Tööd Soomes veebist ja koroona jaoks loodud maatööde portaalist. Lisaks vahendavad töötajaid personaliotsingufirmad. Näiteks Barona teatas eelmisel neljapäeval, et alustas töötajate värbamist taludesse ja pärast seda on tulnud ligi tuhat sooviavaldust.

Vabade töökohtade hulgas on näiteks maasikakorjajad, traktoristid ja kasvuhoone töötajad. Vajalik on hea füüsiline vorm, varasemat kogemust ei nõuta. Makstakse tunni- või tükitöö eest, või kombineerituna. Maatööde tavapärane palk on 8-10 eurot tunnis. Tööle vormistatakse inimesed töövõtulepinguga. Soomlastele võidakse maksta isegi enam, kui tööjõust on puudus. Tähtis on, et asjad saaksid maha pandud, hooldatud ja pärast üles võetud.

Maasika korjamisel sõltub sissetulek sellest, kui palju korjatakse. Tööpakkumistes pole summadest juttu. Palga kohta tasub küsida tööandjalt. Tükitöö puhul sõltub palk hooajast ning sellest, kuidas omavahel kokku lepitakse.

Tööd pakutakse üle terve Soome, eriti väiksemates maakohtades. Mõnes talus pakutakse töötajatele ka majutust. Paljudele võib suvi talus olla tore elamus. Töö on raske, aga talud on enamasti looduslikult kaunites kohtades. Saab nautida Soome suve ja loodust.

Maamajanduse organisatsioonide jaoks on tähtis, et säiliks kartuli, juurviljade, kaalika, sibula, herne ja peedi kasvatamine, kuna neid tahetakse hiljem süüa. Ka marjade ja puuviljade kasvatus on oluline. Kardetakse seda, et alates suvest enam niivõrd impordi peale loota ei saa, nii on see ka mujal maailmas.

Tarjolla 10 000 työpaikkaa! Suomalaisia tarvitaan nyt kipeästi maatiloille, yli tuhat jo hakenut

Suomalaisia toivotaan nyt sankoin joukoin töihin maatiloille. Koronaepidemia on katkaissut ulkomaalaisten työntekijöiden tulon Suomeen, ja maatalouden kevään ja kesän kausitöissä on nyt huutava pula tekijöistä. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) mukaan maatalouden kausityöntekijöiden tarve keväällä ja kesällä on vähintään 14 000 työntekijää. Aiemmin pääosa on ollut ulkomaalaisia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,563 korda, 1 külastust täna)